Naučnici tvrde: 'Imat ćemo pilulu koja produžava život za 10 godina'

Nauka i tehnologija
Naučnici tvrde: 'Imat ćemo pilulu koja produžava život za 10 godina'
Istraživanja na voćnim mušicama otkrila su kako se može neutralizovati protein u živim organizmima koji utiče na starenje

Grupa naučnika oko Jorgea Ivana Castillo-Quana otkrila je način kojim se u organizmima može neutralizovati djelovanje proteina GSK-3 za koji je nedavno otkriveno da uveliko utiče na starenje. Istraživanje Univerzitetskog koledža London, kako se zasad predviđa, u dogledno vrijeme moglo bi dovesti do proizvodnje pilule kojom bi se ljudski vijek mogao produžiti za 10 godina, tačnije za 16 posto, prenosi Express.

Eksperimentima na voćnim mušicama otkrili su da se djelovanje GSK-3 neutralizovati može unosom manjih količina litija u organizam. Usto, svako novo otkriće o procesima starenja medicinu približava otkrićima i lijekova protiv dijabetesa, Alzheimerove bolesti, raka i Parkinsonove bolesti.

U istraživanje su bili uključeni i Institut Max Planck za biologiju starenja te Evropski laboratorij za molekularnu biologiju. Lijekovi koji sadržavaju litij već dugo vremena koriste se u terapiji bipolarnog poremećaja, ali je problem s njihovom primjenom u nuspojavama, tačnije umorom i omamljenosti nakon uzimanja lijeka, pa će naučnici u daljnjem istraživanju morati riješiti i taj problem.

Sljedeći korak su istraživanja na složenijim oblicima života. Prvo na miševima, potom na primatima i na kraju klinička ispitivanja na ljudima. Naučnici predviđaju da će im za sve to biti potrebno još koja decenija rada, te da će, za puni efekt konačnog terapeutskog sredstva kojim će se prosječni životni vijek zapadnjaka približiti stotoj godini, ljudi trebati početi s uzimanjem takvih pilula najkasnije u srednjoj životnoj dobi.

Ne propustite