Pronađena crna rupa 17 milijardi puta veća od Sunca

Nauka i tehnologija
Pronađena crna rupa 17 milijardi puta veća od Sunca
Astronomi su otkrili masivnu crnu rupu u neočekivanom uglu svemira, što ukazuje na to da su ti svemirski divovi puno češći nego se isprva mislilo

Astronomi su otkrili masivnu crnu rupu u neočekivanom uglu svemira, što ukazuje na to da su ti svemirski divovi puno češći nego se isprva mislilo, piše AFP.

Divovska crna rupa koja ima oko 17 milijardi puta veću masu od Sunca, otkrivena je u relativno pustom području svemira, objavili su astronomi s University of California u časopisu Nature.

Istovremeno su iznijeli pretpostavku da je to najveći dosad otkriveni "kosmički objekat".

Astronom Chung-Pei Ma  u ime kolega je rekao: „Nalazi se u grupi ’običnih galaksija‘, a ta okolnost navodi na zaključak da su takvi kosmički monstrumi možda samo ’običnije‘ nego što je nauka dosad pretpostavljala“.

On je ukazao da je crna rupa koja se nalazi u Mliječnom putu mnogo manja jer je „samo“ četiri miliona puta veća od Sunca, pa je u poređenju sa novootkrivenom pravi patuljak.

'I dok je pronalazak ovako velike crne rupe u nekom prekrcanom dijelu svemira sasvim očekivano - kao da naletite na neboder u Manhattanu - čini se manje vjerovatnim da će se ovakve crne rupe naći u svemirskim 'predgrađima', stoji u objavi naučnika.

Ne propustite