Toffifee torta
Lako i brzo se priprema. Ima odličan ukus.
Sastojci:
- 100 g šećera
- 3 jaja
- prstohvat soli
- kesica vanilin šećera
- 75 g brašna
- puding od karamele
- kašičica praška za pecivo
- 200 g crne čokolade
- 200 g lješnika
- 800 g slatke pavlake
- kašičica putera
- i nekoliko “tofifi” bombona za ukrašavanje
Priprema:
Umutite čvrst snijeg od bjelanaca sa četiri kašike hladne vode i prstohvatom soli, dodajte šećer pomiješan s vanilom i posebno umućena žumanca. Postepeno umiješajte brašno, prašak za pecivo i puding u prahu. Tijesto sipajte u kalup za tortu i pecite u rerni na 175 stepeni oko 25 minuta. Na umjerenoj temperaturi zagrijte slatku pavlaku, dodajte 150 g čokolade i lješnake isječene na krupnije komade. Miješajte dok se čokolada sasvim ne otopi i stavite u frižider da odstoji pet sati. Koru presjecite tako da gornji dio bude tanji, a donji deblji.
Donju koru nafilujte sa 2/3 krema, stavite gornju koru, premažite ostatak fila i ostavite u frižideru četiri sata. Ostatak čokolade i puter otopite na pari i kružno (prečnika 10 cm) namažite površinu torte, okolo ukrasite "tofifi" bombonama, ohladite i sevirajte.