PREMA ZEMLJI JURE DVIJE KOMETE: 'Proći će toliko blizu kao gotovo nikad dosad'

Nauka i tehnologija
PREMA ZEMLJI JURE DVIJE KOMETE: 'Proći će toliko blizu kao gotovo nikad dosad'
Početkom sljedeće sedmice Zemlju očekuje jedan od najbliskijih susreta s nekim kometom nakon dugo vremena

Početkom sljedeće sedmice Zemlju očekuje jedan od najbliskijih susreta s nekom kometom nakon dugo vremena, piše Daily Mail. Pored našeg planeta trebala bi proletjeti dvije 'komete blizanci', jedna u ponedjeljak, a druga u utorak, no nijedna ne bi trebao predstavljati opasnost.

U NASA-i navode da će oba objekta proletjeti 'nevjerovatno blizu' Zemlje, drugi od njih trebao bi biti udaljen 'samo' 2,2 miliona kilometara od nas, što je treći najbliži prolazak otkad se bilježi udaljenost.

Prva kometa se zove '252P/LINEAR', a otkrili su ga ugledni naučnici s MIT-a prije 16 godina. Ona bi trebao proletjeti na udaljenosti od 3,3 miliona kilometara od našeg planeta.

Njegov 'blizanac' otkriven je prije samo nekoliko mjeseci, a uočili su ga stručnjaci sa Univerziteta na Havajima, koje ima veliki teleskop pozicioniran na Mauiju. Prvo su mislili da je riječ o asteroidu, ali onda su primijetili njegov jedva primjetan rep te su zaključili da je ipak riječ o kometi. Nazvali su ga 'P/2016 BA14'.

U dosad poznatoj istoriji, bliže od druge komete Zemlji su prišle (a da na nju nisu pali) samo kometa Lexell 1770. godine i kometa IRAS-Araki-Alcock 1983. godine.

NASA-ini eksperti navode da sličan blizak susret ne treba očekivati u sljedećih 150 godina.

Ne propustite