Rolada od mesa sa gljivama
Mesnu roladu možete puniti prema vašim željama, a u ovom receptu je punjena sa gljivama i povrćem. Uz dodatak pečenog krompira rezultat je jako ukusan obrok.
SASTOJCI:
800 gr do 1 kg mljevenog mesa
1 do 2 jaja
mljevena crvena paprika
sol
papar
1 češanj bijelog luka
malo peršuna
4 žlice krušnih mrvica
Punjenje za rolat:
250 gr gljiva (preporuka koristiti šampinjone)
2 manje mrkve
1 poriluk
1 crveni luk
2 češnja bijelog luka
peršun
čaša bijelog vina (opcija)
PRIPREMA:
Od mljevenog mesa, 1 do 2 jaja, crvene paprike, soli, papra, sitno nasjeckanog bijelog luka, peršuna i krušnih mrvica napravite kompaktnu smjesu koju stavite pola sata u hladnjak.
Na malo maslinova ulja prodinstajte sitno nasjeckani crveni luk i na kolutove nasjeckani poriluk. Kad to sve lagano splasne dodajte sitno nasjeckanu mrkvu i šampinjone, nasjeckani bijeli luk i peršun. Dodajte sol, papar, zalijte vinom i neka se sve to dinsta otprilike 15-ak minuta dok sva tekućina ne ispari.
Meso za rolat rukom utapkajte na alu foliju, s tim da pazite da ne bude pretanko jer će se rolat raspasti. Rasporedite punjenje od gljiva i mrkve (ako vidite da ima ipak malo tekućine slobodno dodajte jednu šnitu hljeba da upije višak). Zamotajte rolat i stavite ga u pleh za pečenje. Sa strane stavite krompir izrezan na šnite, crveni luk, papriku, posolite i popaprite, začinite sa uljem i malo vode (ne previše da voda ne bi došla do rolata).
Pecite na 200˚C oko sat vremena. U toku pečenja krompire nekoliko puta promiješajte, a rolat nakon 40 minuta pečenja oslobodite od folije da se cijeli lijepo zapeče.
Izvor:recepti-svijeta.com