Skoro polovina prevarenih na internetu ne uspije vratiti ukradeni novac

Internet
Skoro polovina prevarenih na internetu ne uspije vratiti ukradeni novac
Samo 59 odsto ispitanika je izjavilo da su im gubici u potpunosti nadomješteni.

Nedavno istraživanje kompanije Kaspersky Lab-a i B2B International-a pokazalo je da skoro polovina ispitanika koji su izgubili svoj novac u lažnim online transakcijama nije uspjela povratiti čak ni dio cjelokupnog uloženog iznosa.

Iako mnogo finansijskih institucija pokazuje volju za nadoknadom novca koji je izgubljen kao posljedica cyber kriminala, samo 59 odsto ispitanika je izjavilo da su im gubici u potpunosti nadomješteni. Četiri žrtve dobilo je samo parcijalnu kompenzaciju dok 27 odsto nije uopšte primilo nikakvu nadoknadu. Ovi gubici dostigli su značajne vrijednosti: prosječna suma koju kradu cyberkriminalci bila je 313 američkih dolara, a 16 odsto korisnika prijavilo je gubitak veći od 1000 američkih dolara, piše Blic.

Situacija je otežana zbog činjenice da nisu svi korisnici u potpunosti svesni opasnosti od sajberkriminala: 16 odsto ispitanika vjeruje da je online kriminal koji se odnosi na krađu novca rijetka pojava i da se neće njima desiti. Samo 22 odsto ima strah da će postati meta ciyber napada. Ipak, statistika pokazuje da je 52 odsto korisnika imalo susret sa opasnostima cyber kriminala bar jednom u toku prethodne godine.
 

Ne propustite