Google će podržati Apple u borbi za zaštitu podataka

Internet
Google će podržati Apple u borbi za zaštitu podataka
Tehnološki div Google će podržati računarsku kompaniju Apple u borbi za zaštitu podataka korisnika na Apple uređajima koju ta kompanija vodi s američkim Federalnim istražnim biroom (FBI)

Tehnološki div Google će podržati računarsku kompaniju Apple u borbi za zaštitu podataka korisnika na Apple uređajima koju ta kompanija vodi s američkim Federalnim istražnim biroom (FBI), javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani izvor koji prati cijeli slučaj, kazao je kako će Google sudu predati stručni izvještaj kako bi podržao kompaniju Apple.

Google je kao i Apple, zabrinut zbog dijeljenja privatnih podataka njihovih korisnika, među kojima se nalaze poruke i fotografije.

Ranije je saopćeno da je Apple, koji je odbio zahtjev Federalnog istražnog biroa (FBI) za otključavanjem telefona napadača iz San Bernardina Syeda Farooka i njegove supruge Tashfeen Malik, koji su u decembru prošle godine usmrtili 14 osoba, odlučio dodatno osigurati svoje iPhonae.

Kompanije koje pružaju telekomunikacijske usluge u SAD-u, ukoliko je to potrebno, moraju sarađivati s pripadnicima sigurnosnih snaga i s njima dijeliti informacije koje imaju. Međutim, taj zakon ne obuhvata Apple i Google.

Čelnik Applea Tom Cook je ranije izjavio da je kompanija spremna da pomogne istražiteljima Federalnog biroa (FBI), ali da bi obaranje šifri na iPhoneu ubojice Farooka bio preopasan potez s nesagledivim posljedicama po kompaniju i sigurnost podataka svih korisnika Appleovih uređaja.

U okviru istrage FBI ne može otključati Farookov telefon jer je zaštićen šiframa koje nudi Appleov software. Napadači su ubijeni u operaciji američke policije, a podaci sa njihovih telefona bi mogli biti ključni za istragu o njihovoj povezanosti s terorističkim ogranizacijama. 

Ne propustite