Na današnji dan spaljen Giordano Bruno

Na današnji dan spaljen Giordano Bruno
Posebno su mu zamjerali na po njima "nečuvenim" tvrdnjama kako su zvijezde beskraji sunca poput ovog našeg, koje okružuju razni svjetovi, koje pak nastanjuju inteligentni stanovnici poput nas.

Sedamnaestog februara 1600. godine, kao jeretik javno je na lomači spaljen Giordani Bruno, italijanski filozof i astronom, zbog svoje teorije da je svemir beskonačan, koja se nije uklapala sa učenjem Katoličke crkve.

Hrišćanski obrazovan, ali je zbog sumnje u tradicionalno učenje, pobjegao je iz samostana u Ženevu, a odatle u Pariz. Prihvatio je heliocentrični sistem Nikole Kopernika. Za Đordana Bruna svemir je bio beskonačan, a priroda Bog u stvarima.

Došao je u Veneciju gdje ga je uhapsila inkvizicija i živog spalila na lomači. Posebno su mu zamjerali na po njima "nečuvenim" tvrdnjama kako su zvijezde beskraji sunca poput ovog našeg, koje okružuju razni svjetovi, koje pak nastanjuju inteligentni stanovnici poput nas.

U završnom pasusu presude Brunu pisalo je: „Kazniti dakle brata Giordana blago i bez prolivanja krvi“.

Ponuđena mu je sloboda ako oporekne ono što je rekao. 

Bruno je to odbio.

Pablo Simon, primivši Majstora za ruke, reče mu da će mu vrlo brzo Braća iz Venecije vratiti slobodu, razumom ili silom.

"Ne, dobri moj Brate! Radije ostajem živ u smrti nego mrtav u životu... Ako usvojimo iste metode kao Inkvizicija, ako pribjegnemo nasilju i laži, prije ili kasnije postat ćemo poput njih. Tako, baš kao što se tijelo privikne na alkohol, duša se privikne na okrutnost i na koncu uživa u moralnoj uspavanosti koja ju prati. Moramo zadržati kontrolu nad svojom maštom. Ušli ste u pokvareni krug da mislite i zamišljate samo moje patnje, ali zaboravljate plodove koje će donijeti u budućnosti. Oni nisu u "Piombiju" zakopali "mene", već samo jednu malenu klicu filozofije koja će proklijati u nadolazećim stoljećima. Ne oplakujte klicu, mislite na stablo! Doći će dan, Braćo, kad će mudrost civilizacija starijih od naše obnoviti izvor znanja u nama. Toga dana, dogmatsko i separatističko shvaćanje past će; dok me danas zatvaraju jer tvrdim da je Zemlja okrugla, Sunce središte sustava i svaka zvijezda os nekog drugog, sličnog sustava, s vlastitim stanovnicima i posebnim konceptom o Božanstvu. A jer toga nema u današnjim knjigama, shvaća se kao laž... Jao, Braćo! Plačem zbog vas koji ostajete živi među njima, ali vam i zavidim: učinit ćete mnogo za čovječanstvo."

Novi.ba

Ne propustite