Kokos fantazija
Torta od kokosa i tamne čokolade.
Sastojci
70 g bjelanjaka (3 bjelanjka)
70 g šećera
10 g glatkog brašna
10 g gussnela dolcela
15 g kakaa u prahu
1 žlica praška za pecivo
1 žlica ulja
1 žlica mlijeka
1 žlica ruma
Za kremu:
1 litra mlijeka
1 puding od vanilije
60 g gussnela
8 žlica šećera
100 g kokos brašna
10 g mljevene želatine
300 ml slatkog vrhnja
Za glazuru:
250 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade
Priprema:
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Dodajte im šećer i još kratko izmiksajte. U jednoj posudi izmiješate suhe sastojke: brašno, kakao i gussnel, a u drugoj tekuće: ulje mlijeko i rum. Čvrsto tučenom snijegu od bjelanjaka dodajte najprije suhe sastojke, a zatim tekuće, pa sve zajedno izmiješajte lopaticom. Dobivenu smjesu rasporedite u tri kalupa (φ 26 cm) za torte i pecite na 160°C 15 minuta. Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Od ukupne količine mlijeka odvojite malo, dodajte mu kokos brašno i puding od vanilije i dobro izmiješajte. Ostatak mlijeka zakipite, dodajte mlijeko u kojem ste razmutili kokos i prašak za puding, pa uz miješanje kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Kuhanu kremu ohladite. Za glazuru, čokoladu otopite u slatkom vrhnju, a slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. Kremi koju ste izmiksali dodajte otopljenu želatinu, ohlađenu kremu od pudinga i kokosa, opet izmiksajte, dodajte čvrsto tučeni šlag, pa još jednom izmiksajte da se sve zajedno lijepo poveže. U kalup za tortu stavite prvi biskvit, pa po njemu rasporedite trećinu kreme. Poklopite drugim biskvitom i premažite trećinom kreme. Na kraju stavite treći biskvit, premažite ostatkom kreme. Ovako pripremljenu tortu stavite u hladnjak oko 2 sata. Ohlađenu tortu prelijte čokoladnom glazurom, pospite kokosovim brašnom i ukrasite kuglicama od kokosa.
Izvor:coolinarika.com