Premijernim prikazivanjem, film "Pucanj u dušu" ranio mostarsku publiku do suza i boli

Top novosti
Premijernim prikazivanjem, film "Pucanj u dušu" ranio mostarsku publiku do suza i boli
Premijernim prikazivanjem dokumentarno-igrani film "Pucanj u dušu", autora Enesa Hotića, koji govori o žrtvama silovanja u proteklom ratu, večeras je u Narodnom pozorištu Mostar ranio sve gledatelje, a većina njih su sa suzama u očima nakon odgledanog filma samo kratko mogli komentirati "strašno" i "ne daj Bože nikome", javlja Anadolu Agency(AA).

Premijernim prikazivanjem dokumentarno-igrani film "Pucanj u dušu", autora Enesa Hotića, koji govori o žrtvama silovanja u proteklom ratu, večeras je u Narodnom pozorištu Mostar ranio sve gledatelje, a većina njih su sa suzama u očima nakon odgledanog filma samo kratko mogli komentirati "strašno" i "ne daj Bože nikome", javlja Anadolu Agency(AA).

Predsjednik Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, Harun Kurtović, koji je i organizirao premjerno prikazivanje filma u gradu na Neretvi, ni sam nije skrivao potresenost onim što je u filmu vidio. Za Anadolu Agency (AA), kaže da je cilj mlađim naraštajima pokazati strahote kroz koje su prošli njihovi preci, jer je to dio sadašnjosti koju živimo i budućnosti koju treba kreirati s mišlju da se takvo što nikada nikome ne ponovi.

"Razlog same projekcije u Mostaru je taj što naša djeca kroz historijske udžbenike ne rade historiju poslije 80-tih godina. U tome vidimo jako veliki problem i smatramo da je ovo izuzetno važno i da se na ovaj način trebalo pričati o onome o čemu se, nažalost, vrlo malo priča", kazao je Kurtović.

Potpredsjednica Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Kada Hotić je, prije samog prikazivanja filma, obratila mostarskoj publici i naglasila da su upravo zbog toga Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa u produkciji Exit Media Film, zajedno snimili dokumentarno-igrani film "Pucanj u dušu".

"Film je izuzetno težak, izuzetno jak, ali istina je", upozorila je Hotić mostarsku publiku prije same premijere. Izrazivši zadovoljstvo što je vidjela veliki broj mladih ljudi u Narodnom pozorištu Mostar, poručila je svima da je budućnost u njihovim rukama i da zapamte priču iz ovoga filma te gledaju kako će krojiti budućnost i sebi i svojim potomcima.

"Ja sam majka kojoj je i sin i muž i braća i 56 ubijeno u užoj i široj porodici. Bila sam u Srebrenici i za vrijeme pada Srebrenice i genocida koji se desio tamo i svjedok sam mnogih zlodjela od komšija i od drugih preko Drine koji su htjeli da nas nema. Potrudili su se da nas muče, ubijaju, iscrpljuju glađu pa i silovanjem koje je, čini mi se, najteži i najgnusniji zločin koji se mogao dogoditi. Ovaj film govori o istinitim događajima takvog zločina", naglasila je Hotić. Ispričala je i potresnu priču iz ispovijesti jedne majke iz Vlasenice koja je bila zarobljena u jednoj kući.

"Njezina djevojčica od 5 godina je do smrti silovana u susjednoj sobi, dok joj je samo mogla slušati zadnje krike, a potom joj je krvnik rekao da dođe uzeti svoje 'skoče'. Našla ju je u krvi i pjeni modru i bez daha. Pokušala ju je umiti, ali djevojčica je bila mrtva", ispričala je Hotić, pitajući se i danas je li moguće da ljudsko biće nad ljudima čini takva zlodjela. 

"Ova priča u minijaturi oslikava karakter filma", kazao je redatelj i producent filma Enes Hotić, naglasivši kako je film "Pucanj u dušu" zaista pucanj u dušu Bošnjaka, Bosne i Hercegovine, ali i svih onih koji BiH istinski cijene poštuju i vole. 

20160210-2-14210530-5345855-web

Sadržaj filma podsjeća na ono kroz što se prošlo u minulom ratu, ali je i svojevrsna opomena za sve bh građane i buduće naraštaje, kako se zlo nikada više ne bi ponovilo.

"Najmanje 61 dijete u BiH rođeno je kao plod ratnog silovanja, a većina ove djece, sad već odraslih ljudi, ni dan-danas ne znaju pravu istinu o svome porijeklu. Sve te nesrazmjerne psihičke i fizičke patnje mogle su pobijediti jedino naše majke i sestre, na koje svi zajedno moramo biti ponosni, jer su one naši istinski heroji. Istina jeste gorka i bolna, ali za nas istovremeno i neophodna, zbog toga, Bože, daj nam snage i mudrosti i sačuvaj nas od iskušenja koja ne bismo mogli podnijeti", rekao je Hotić, govoreći o filmu koji je u Mostaru večeras izazvao brojne emocije.

"Ovo je dio historije i dio budućnosti. Seksualno zlostavljanje je nešto o čemu se puno ne priča, a treba se pričati, jer nikad ne znamo je li žrtva naša majka, sestra, rodica ili komšinica koja nikada nije priznala da je prošla kroz tu golgotu", kazala je za Anadolu Agency (AA) Elmina Kulašić iz Udruženja žrtava i svjedoka gonocida.

Film "Pucanj u dušu" poručuje da je prošlost i dio naše sadašnjosti i poticaj za kreiranje bolje budućnosti u kojoj se ovakvi zločini nikada neće ponoviti.

Ne propustite