Dan kada je umro Edhem Mulabdić - bh. prosvjetitelj, književnik i kulturni radnik

Dan kada je umro Edhem Mulabdić - bh. prosvjetitelj,  književnik i kulturni radnik
Na današnji dan 1954. godine u Sarajevu je umro Edhem Mulabdić, jedan od značajnijih bh. književnika i kulturnih radnika.

Na današnji dan 1954. godine u Sarajevu je umro Edhem Mulabdić, jedan od značajnijih bh. književnika i kulturnih radnika.

Rođen je u Maglaju 1862. godine gdje je završio mekteb i ruždiju, u Sarajevu je završio Učiteljsku školu.

Zajedno sa Safvet-begom Bašagićem i Osmanom Nuri Hadžićem pokrenuo list "Behar" 1. maja 1900. godine, a 1903. godine osnovao je i društvo "Gajret".

U svom dugom životu bio je prije svega prosvjetitelj, a onda i uspješan književnik. Roman "Zeleno busenje" važi za njegovo najznačjnije djelo i ujedno prvi bošnjački roman. Mulabdić je bio i prvi bošnjački novelist i nezaobilazna je njegova zbirka novela "Na obali Bosne".

Zbog kontakata sa vođama NDH bio je izopćen, poslije Drugog svjetskog rata mu je suđeno, te je ostao i bez svoje penzije.

Mulabdić je zajedno sa Reis-ul-ulemom Džemaludin-efendijom Čauševićem, dr. Safvet-begom Bašagićem i Husein-efendijom Đozom 1927. godine pokrenuo kulturni časopis muslimana Bosne i Hercegovine koji se zvao “Novi Behar”.

Danas je Mulabdić lektirski pisac, a maglajska manifestacija "Mulabdićevi dani kulture" u cijelosti je posvećena imenu i djelu ovog značajnog književnika.

Ne propustite