Najbolja balkanska glumica svih vremena: Meryl Streep koju Srbija prezire

Najbolja balkanska glumica svih vremena: Meryl Streep koju Srbija prezire
Njena porodica je bila slabijeg materijalnog stanja. Otac Miloje bio je vojno lice, a majka Radmila bavila se krojačkim zanatom.

Poznata glumica Mirjana Karanović rođena je na današnji dan 1957. godine u Beogradu. Njena porodica je bila slabijeg materijalnog stanja. Otac Miloje bio je vojno lice, a majka Radmila bavila se krojačkim zanatom.

Živjeli su u Beogradu u malom stanu. Mirjanini roditelji nisu bili previše obrazovani, niti su imali sklonost ka umjetnosti, ali Mirjana je bez obzira na sve rano zavoljela knjige i redovno išla u biblioteku. Nešto kasnije počela je da odlazi na časove glume u "Dom pionira" i otkrila da se odlično snalazi u glumačkim vodama.

Još kao djevojčica imala je želju da bude glumica i da kao prave holivudske dive sjedi u stolici s njenim imenom na pauzama snimanja.

Upravo ona može poslužiti kao svojevrstan primjer da nikada ne treba odustajati, kada su naši snovi i planovi u pitanju. Prijemni ispit na "Fakultetu dramskih umjetnosti" polagala je nekoliko puta, ali bezuspješno, da bi glumu napokon upisala s 23 godine i diplomirala 1984. Danas je čak i profesor na ovom fakultetu. 

Na filmu je debitovala 1980. naslovnom ulogom u filmu Srđana Karanovića "Petrijin venac". Svjetsku slavu stekla je ulogom majke u kultnom filmu Emira Kusturice "Otac na službenom putu". Sarađivala s najvećim redateljima Yu i srbijanskog filma (Goran Marković, Lordan Zafranović, Boro Drašković, Veljko Bulajić, Žika Pavlović, Goran Paskaljević, Branko Baletić...)

Često je svojim izborom uloga izazivala kontroverze. Tako je 2003. postala prva srbijanska glumica koja se pojavila u jednom hrvatskom filmu nakon rata. Riječ je o filmu "Svjedoci" Vinka Brešana gdje tumači udovicu hrvatskog branitelja zbog čega je cijeli film bio javno prozivan. Godine 2005. podiže još više prašine odigravši glavnu ulogu u filmu "Grbavica" bh. redateljice Jasmile Žbanić.

2007. prihvata ulogu u norveškom filmu "Blodsband" gdje tumači majku kosovskog Albanca, te je srbijanski mediji ponovno optužuju za antisrpski stav. Ovakav izbor uloga nije joj narušio karijeru, nego joj je donio veliku podršku kulturne javnosti u regiji. Ostali važniji filmovi u kojima je glumila su: "Marjuča ili smrt" (1987.) "Underground" (1995.), "Bure baruta" (1998.), "Život je čudo" (2004.), "Das Fräulein" (2006.) i "Na putu" (2010.).

Kao glumica aktivna je i na televiziji pa je tako široku popularnost stekla ulogom Radmile u gledanoj seriji "Vratiće se rode".

U brojnim filmovima i predstavama ostvarila je uloge prepune energije i emocija koje se pamte, te je osvojila gotovo sve filmske i pozorišne nagrade na ovim prostorima. Filmski kritičari nazivaju je najboljom balkanskom glumicom svih vremena, a s obzirom na opus prepun uloga snažnih, karakternih žena, često je uspoređuju s Meryl Streep. Bila je nominirana i za Evropsku filmsku nagradu.

Devedesete su za nju, kao i za mnoge ljude s ovih prostora bile jako težak period. Otvoreno se protivila Miloševićevom režimu. Išla je na protest protiv bombardovanja Dubrovnika, kritikujući kako se na tom protestu našla samo šačica ljudi. Jedan političar joj je u to vrijeme rekao: "Šta je Vama trebalo da se bavite politkom, mogli ste da budete naša najveća glumica?"

Prije izvjesnog vremena, Mirjana je priznala da je u mladosti imala problema s drogom. Zapravo sve je počelo s problemima psihičke prirode, pa je Mira utjehu potražila u lakim opijatima poput marihuane ili hašiša. Kako dobar dio ljudi koji konzumiraju lake opijate, i Mirjana je vremenom zaželjela nešto jače, pa je probala kokain i ekstazi. Međutim to joj se već nije dopalo, shvatila je koliko je duboko zagazila u taj svijet i odustala od konzumiranja bilo koje vrste droge.

mirjana-karanovic1

Još jedan razlog zbog kojeg je Mirjana Karanović riješila da prekine s drogiranjem bio je i taj što je osjetila zavisnost, a kao neko ko uživa da bude slobodna ličnost, nije željela da bude pod uticajem bilo čega. Po njenim riječima, suviše joj je stalo do same sebe da bi dozvolila da je droga uništi. O njenom čvrstom karakteru govori činjenica da je i bukvalno preko noći prestala da puši cigarete.

Nekadašnji seks simbol Jugoslavije Mirjana Karanović se nije udavala i nema djece. Svoj emotivni život vješto krije od očiju javnosti, a jednom prilikom je izjavila da je u životu imala tri velike ljubavi, iako nije otkrila ko su te osobe. Novinari su je često povezivali s mnogim muškarcima, ali je ljubavni život Mirjane Karanović ostao tajna.

Mirjana se nikada nije plašila skidanja pred kamerama. Tako je glumica s Radošem Bajićem u filmu "Na putu za Katangu", iz kojeg se pamti njihova scena seksa...A što se hrabrosti tiče, nije se libila da se u 55. godini u predstavi "Priča o Mirjani" (premijera 2012. godine) pred publikom pojavi u brushalteru i da dozvoli da joj izviri bradavica.

mirjana-karanovic-2

"Nemam poseban odnos prema erotici na filmu i na sceni. Za mene je to dio glumačke akcije kao i svaki drugi. Privatno sam stidljiva osoba, ali pošto na scenu nikad nisam izašla 'ja' nego lik koji igram, nije mi to predstavljalo problem. Jedini problem je kada na filmu gledam sebe u takvim scenama jer ne mogu sebe da vidim kao karakter koji glumim nego vidim sebe. Zato mi je teško da gledam svoje filmove."

Ne propustite