Sretan rođendan kralju: Neponovljiv, odvažan, neustrašiv, rođeni lider i itekako odan

Sretan rođendan kralju: Neponovljiv, odvažan, neustrašiv, rođeni lider i itekako odan
Sjajni italijanski golman, Gianluigi Buffon, rođen je na današnji dan 1978. u Carrari. Nedavno je proslavio čak 20 godina igranja u Seriji A, što je itekako velika stvar.

Sjajni italijanski golman, Gianluigi Buffon, rođen je na današnji dan 1978. u Carrari. Nedavno je proslavio čak 20 godina igranja u Seriji A, što je itekako velika stvar.

U karijeri je nastupao samo za dva kluba: Parmu i Juventus. S Parmom je osvojio Ku UEFA 1999., a već 14 godina je u Torinu, gdje mu je zaista odlično.

"Juventus mi je kao druga majka, jer me klub učinio vrhunskim igračem i stavio na svjetsku mapu. Parma će uvijek biti u mom srcu, jer mi je pomogla da postanem ono što sam bio sljedećih 14 godina u Juventusu. Jedan moj prijatelj me uvijek podseti da je jedini evropski trofej koji sam osvojio je bio s Parmom", rekao je nedavno Buffon.

S vremenom je postao simbol Stare dame, koju nije napustio ni u trenucima kada je bila u Seriji B. Itekako cijenjen u Torinu, poštovan diljem Italije.

Možda i najbolji golman svih vremena. Neponovljiv, hrabar, odvažan, neustrašiv, harizmatičan, rođeni lider i itekako odan. Pravi kralj među stativama nedavno je objavio da će okončati karijeru nakon Svjetskog prvenstva.

Gigi je kao petogodišnjak slavio pobjedu Italije na Svjetskom prvenstvu. Sljedeći put kada su se Azzurri okitili titulom svjetskog prvaka, 2006., na golu je bio upravo on!

Nećete vjerovati da je maestralni čuvar mreže karijeru započeo kao vezista, ni ne sluteći da će jednog dana stajati usamljen među stativama, čuvajući snove reprezentacije i velikog Juventusa. Ipak, sudbonosni trenutak dogodio se 1990., kada je pratio Mundijal i shvatio da želi biti golman. Vješte ruke džeparoša, savitljivost gimnastičara, visina i odvažnost - sve mu je išlo u korist.

"Nikada nisam učio kako se igra, ne znam ništa o formalnoj tehnici, ja igram kako osjećam. Zašto sam izabrao fudbal? Pa, to je jedina aktivnost gdje se odluke donose brzo, a u složenim situacijama. Nema vremena za oklijevanje, a odluka mora da bude ispravna – to volim. Ukratko, moj izbor bio je mješavina dosade, radoznalosti i taštine", objasnio je slikovito jednom Buffon.

Odrastao je u pravoj atletskoj porodici, majka mu je bila bacačica diska, sestre odbojkašice, otac dizač tegova. Njegov rođak je i proslavljeni golman Milana i Intera, Lorenzo Buffon. Bilo je jasno da će i mali Gigi zaplivati u sportskim vodama, ali ko je ikada mogao da pretpostavi da će jednog dana postati ovakva legenda!

Sa 17 godina već je bio uzdanica Parme, s kojom je osvojio Kup UEFA, Kup Italije i Super kup ove zemlje. Šestogodišnja avantura u ovom klubu bila je veoma uspješna, a već s nepunih 20 godina stao je na gol Italije zamijenivši povrijeđenog Pagliucu i sjajnom odbranom protiv Rusije osigurao odlazak svojoj zemlji na Mundijal u Francusku.

2001. uslijedio je nevjerovatan transfer u Juventus za čak 51 milion eura. Odmah im se to isplatilo, jer su stigli do naslova u Seriji A i finala Lige prvaka. Nova zvijezda definitivno je bila rođena.

Sjajni golman je već kao 25-godišnjak imao sve – dobar klub, slavu, talenat, novac, ljudi su ga neizmjerno voljeli. Ipak, nešto nije štimalo – Buffon nije vidio smisao života, nije imao cilj, ništa ga nije činilo srećnim, osjećao se bolesnim, iako je bio savršeno zdrav... Depresija se uselila u dušu sjajnog sportiste, zaprijetivši da uništi sva njegova dotadašnja dostignuća. Na sreću, nije se libio zatražiti pomoć i uz podršku porodice i psihijatara uspio je da se vrati na pravi put – put sreće i uspjeha. Upravo je ovo iskušenje Buffona učinilo još jačim i boljim.

Ostalo je zaista historija. Ljubav između njega i Stare dame i dalje traje, a i sam je najavio da ovdje ostaje do okončanja karijere. Apsolutno nemamo razloga da mu ne povjerujemo.

"Ja sam šegrt svih zanata, a majstor nijednog", poručio je jednom prilikom sjajni Gigi, odgovarajući na pitanje da li su fudbaleri zaista zatucani kao što se pretpostavlja.

juventus-buffon

I u privatnom životu je skroman - oženjen nekadašnjom češkom manekenkom Alenom Seredovom, otac dva sinčića. I to kakav otac – onaj koji svojoj djeci mijenja pelene i čita bajke pred spavanje.

"Pričali su da sam gej, da sam fašista, čitao sam kako se moje veze raspadaju, slušao sam kako sam gubitnik. Sa svime time mogu da se nosim. Ali, kada neko bude dotakao moju porodicu, imaće velikih problema", poručio je slavni Italijan i tako dao do znanja koliko su mu supruga i djeca važna.

Zaista jedan od rijetkih džentlmena u današnjem sportu općenito, a koji je omiljen širom planete. Teško da će Italija zadugo imati ovako vrsnog čuvara mreže i ovakvog lidera...

Ne propustite