Oni su istinski heroji cijele Jugoslavije: Prije 64 godine ostvarili su čuveni proboj

Oni su istinski heroji cijele Jugoslavije: Prije 64 godine ostvarili su čuveni proboj
1942 - Dogodio se "Igmanski marš" - kada je glavnina Prve proleterske brigade, tokom druge neprijateljske ofanzive, prepešačila 100 kilometara od Jahorine do Foče, preko Sarajevskog polja i planine Igman. Marš u kojem je učestvovalo više od 700 boraca, od kojih 50 ranjenih i bolesnih, trajao je oko 18 časova. Kroz dubok sneg, pri temperaturi od minus 32 stepena celzijusa, pri čemu su mnogi stradali a brojni su zbog promrzlina ostali invalidi.

U borbi za slobodu, partizani i članovi Prve proleterske brigade su na ovaj dan krenuli u svoj legendarni pohod. Zvuči kao bajka, ali je istina. I pored toga što su mnogi nakon toga ostali invalidi, mogli su da budu ponosni što su se izborili sa temperaturom čak od minus 40 stepeni Celzijusa.

U noći 27. januara 1942. godine, na temperaturi od -40 stepeni, Prva proleterska brigada ostvarila je Igmanski marš.

Glavnina Prve proleterske brigade, tokom druge neprijateljske ofanzive, prepješačila je 100 kilometara od Jahorine do Foče, preko Sarajevskog polja i planine Igman. Marš u kojem je učestvovalo više od 700 boraca, od kojih 50 ranjenih i bolesnih, trajao je oko 18 sati. 

Kroz dubok snijeg, pri ekstremno niskim temperaturama, pri čemu su mnogi stradali a brojni su zbog promrzlina ostali trajno invalidi. 

Igmanski marš je jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe i jedinstvena operacija te vrste u svijetu.

Odluka o proboju donesena je nakon što su jake neprijateljske snage na Romaniji opkolile pomenutu brigadu. Tada štab ove brigade donosi odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Trebalo je proći pored Sarajeva, preko Igmana, prema oslobođenoj Foči.

Uskoro je ovaj plan postao legenda, a oko 40-ak teško promrzlih boraca prebačeno je na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranja promrzlih dijelova tijela bez narkoze.

O maršu je snimljen i film "Igmanski marš". U ovom ostvarenju zapažene uloge ostvarili su velikani poput Tihomira Arsića, Branislava Lečića, Velimira Bate Živojinovića, Slavka Štimca…

Ne propustite