Plemeniti Oskaraovac koji je prezirao holivudski glamur i slavu

Plemeniti Oskaraovac koji je prezirao holivudski glamur i slavu
Paul Leonard Newman rođen je na današnji dan 1925. Bio je poznati američki glumac, filmski reditelj, imitator, filantrop i automobilist.

Paul Leonard Newman rođen je na današnji dan 1925. Bio je poznati američki glumac, filmski reditelj, imitator, filantrop i automobilist.

Osvojio je brojne nagrade, uključujući Oscara za svoju izvedbu u "Boji novca" Martina Scorsesea 1986., tri Zlatna globusa, BAFTA nagradu, nagradu Ceha filmskih glumaca, nagradu Filmskog festivala u Cannesu, Emmy te mnoge druge počasne nagrade.

Snimio je 60-ak filmova, među kojima su i čuvena ostvarenja "Mačka na usijanom limenom krovu", "Buč Kasidi i Sandens Kid", "Žaoka". Devet puta je bio nominovan za Oskara, a već smo spomenuli da ga je dobio 1986.

"Lijepo je što sam dobio Oskara, ali je ovo uništilo sliku koju sam imao, koja mi je uvijek bila u glavi, na kojoj publika pada u trans, čita se moje ime, na scenu se donose nosila i ova čvornovata, smežurana ruka se pomalja ispod čaršafa, grabi Oskara i sklanja ga pod pokrivač. I onda iznose nosila. Eto lišili su me tog sna i ne znam da li sam sretan zbog toga", poručio je tada.

Druge uloge po kojima ćemo ga pamtiti su: "Dugo toplo ljeto", "Slatka ptica mladosti", "Nasilje", "Sudija za vješanje", "Pakleni toranj", "Bafalo Bil i Indijanci"...

Paul je ipak mrzio stalnu pažnju koju mu je donijela holivudska slava, ali su je njegova djeca mrzila još više. Kao što je otkriveno u novoj biografiji glumca, život u sjenci Paula Newmana postao je teško breme za njegovog sina.

paul-newman1

"Daily Mail" je tako otkrio kako se slavni glumac osjećao lično odgovornim za smrt svog sina, koji je tragično preminuo od posljedica konzumiranja alkohola i korištenja droge.

Nekoliko je puta bio pobjednik nacionalnih prvenstava kao vozač u takmičenju Američkog sportskog automobilističkog kluba, a njegova je ekipa osvojila nekoliko prvenstava u utrkama IndyCar otvorenih vozila.

Newman je bio i suosnivač Newman's Own, firme za proizvodnju hrane čiji je profit donirao u dobrotvorne svrhe. Prema podacima od oktobra 2008., ove donacije su premašile čak 250 miliona dolara.

Paul je umro 26. septembra 2008. u svom dugogodišnjem domu u Westportu u Connecticutu od komplikacija s uznapredovalim rakom pluća.

Ne propustite