Sin nekadašnjeg golmana: Od užasnog fudbalera i prevodioca do 'posebnog'

Sin nekadašnjeg golmana: Od užasnog fudbalera i prevodioca do 'posebnog'
José Mário dos Santos Félix Mourinho rođen je u Setúbalu na današnji dan 1963. godine.

José Mário dos Santos Félix Mourinho rođen je u Setúbalu na današnji dan 1963. godine.

Slavu je stekao kao fudbalski trener, a nadimak mu je "The Special One" (koji je nadjenuo sam sebi dok je vodio londonski Chelsea u prvom mandatu. Interesantno da su britanski mediji prihvatili taj naziv, tako da je na Otoku poznat kao "posebni".

José Mourinho je sin bivšeg portugalskog golmana Joséa Félixa Mourinha. 1980. započeo je fudbalsku karijeru, ali je bio nezadovoljan vlastitim nedostatkom fudbalskih vještina te se prebacio na menadžment. Naravno, onaj fudbalski.

Nakon što je kratko vrijeme radio kao asistent treneru u ekipi Estrela Amadora, Mourinho postaje prevodilac engleskog jezika sir Bobbyju Robsonu, koji je vodio Sporting iz Lisabona. Od njega je Mourinho itekako mnogo naučio. Nakon Sporting Lisabona i Porta, Robson odlazi u Barcelonu, ali sa sobom dovodi i Mourinha koji kao mladi asistent sve više napreduje.

2000. godine Mourinho preuzima Benficu koju počinje samostalno voditi. U svom stilu vođenja tima, naglašava trening kao važan faktor uspjeha ekipe. Nakon kratkih, ali uspješnih razdoblja u Benfici i U. D. Leiriji, Mourinho odlazi u Porto. Od ovog kluba stvara moćni sastav koji 2003. godine osvaja trostruku krunu - prvenstvo, kup i Kup UEFA. Još veći uspjeh slijedi 2004. kada Murinho, osim odbranjenog naslova prvaka, osvaja i Ligu prvaka.

Ti rezultati bili su dovoljni da ga ruski miljarder Roman Abramovich dovede u Chelsea, gotovo mjesec dana nakon osvajanja Lige prvaka. U Engleskoj, portugalski stručnjak s Plavcima osvaja dva uzastopna naslova engleskog prvaka 2005. i 2006. Zbog svojih izjava, mediji ga često puta nazivaju prgavcem ili pak kontroverznom osobom, ali zbog velikih uspjeha u Portu i Chelseaju, Mourinho u fudbalskom svijetu uživa veliki respekt. Smatra se jednim od najboljih fudbalskih trenera na svijetu. Njegovu trenersku veličinu potvrdila je i Međunarodna federacija za fudbalsku historiju i statistiku (IFFHS), koja ga je proglasila najboljim trenerom svijeta za sezone 2004/05. i 2005/06.

Nakon naprasnog odlaska iz londonske ekipe, put ga vodi u Italiju, gdje sredinom 2008. potpisuje za Inter. U roku od svega tri mjeseca, s klubom osvaja prvi trofej - italijanski Superkup. Svoju debitantsku sezonu u Serie A završio je osvajanjem Scudetta, koji je odbranio godinu poslije. S njim osvaja i dugoočekivanu Ligu prvaka 2009/10., te je definitivno potvrdio klasu.

28. maja 2010. Real Madrid potvrđuje da je potpisao ugovor s Portugalcem. U prvoj sezoni osvaja Kup kralja, a sljedeće godine osvaja i Primeru i postaje tek peti trener u historiji koji je osvajao titule u četiri različite zemlje: Portugalu, Engleskoj, Italiji i Španiji. Prije njega to je pošlo rukom još samo Tomislavu Iviću, Ernstu Happelu, Giovanniju Trapattoniju i Ericu Geretsu.

U ljeto 2013. uslijedio je povratak na "Stamford Bridge", gdje osvaja novu titulu prvaka Engleske.

Ipak, upkos tome, zbog loših rezultata u ovom prvenstvu 17. decembra je smijenjen. Trenutno je bez angažmana, a mnogi predviđaju da bi mogao preuzeti Manchester United. Njega jednostavno ili ćete voljeti ili mrziti, ali ga morate ipak poštovati.

Ne propustite