Profesor književnosti koji se proslavio kao Trajko Gavrilović i Garac

Profesor književnosti koji se proslavio kao Trajko Gavrilović i Garac
Živojin Žika Milenković rođen je na današnji dan 1928. godine u Nišu. Ostat će upamćen kao vrsni pozorišni, filmski i televizijski glumac.

Živojin Žika Milenković rođen je na današnji dan 1928. godine u Nišu. Ostat će upamćen kao vrsni pozorišni, filmski i televizijski glumac.

U rodnom gradu počeo je pozorišnu karijeru, koju je nastavio u Beogradskom dramskom pozorištu, gdje je i igrao sve do penzionisanja.

Nastupio je u preko 150 pozorišnih predstava, oko 30 filmova i više od 300 televizijskih emisija. Pamte se njegove uloge u serijama Televizije Beograd - "Ljubav na seoski način", "Vruć vetar", "Srećni ljudi" i posljednjoj seriji, u kojoj je glumio - "Porodično blago".

Jedno vrijeme u Nišu je bio profesor književnosti. Kao što smo već naveli, publika ga pamti prije svega iz "Porodičnog blaga", gdje je maestralno odglumio deda Trajka Gavrilovića, te kao Tijoslava Marjanovića Garca iz "Srećnih ljudi".

Glumio je i u ovim serijama: "U crnom snegu", "Levaci", "Diplomci", "Povratak otpisanih", "Više od igre", "Salaš u Malom ritu", "Pozorište u kući", "Hotel sa 7 zvezdica", "Otvorena vrata“, "Složna braća", "Policajac sa Petlovog brda", "Balkan ekspres", "Bolji život", "Kamiondžije" i mnogim drugim.

Od filmova u kojima je Milenković igrao pobrojaćemo samo neke: "1 na 1", "Slatko od snova", "Radenko i Silvana", "Policajac sa Petlovog brda", "Balkanska perestrojka", "Kako je propao rokenrol", "Balkan ekspres 2", "Tesna koža 3", "Hajde da se volimo", "Varljivo leto ’68.", "Davitelj protiv davitelja" i "Kad budem mrtav i beo".

zivojin-zika-milenkovic

Preminuo je 18. marta 2008. u Beogradu u 81. godini života, a sigurno da je njegovom smrću srbijansko glumište izgublo još jednog barda.

Ne propustite