Stephen Hawking: Čovječanstvo će samo sebe istrijebiti, prijetnja je velika

Nauka i tehnologija
Stephen Hawking: Čovječanstvo će samo sebe istrijebiti, prijetnja je velika
Napredak nauke i tehnologije postaje sve veća prijetnja našem postojanju. Jedini spas je napuštanje Zemlje, poručio je najpoznatiji svjetski naučnik.

Napredak nauke i tehnologije postaje sve veća prijetnja našem postojanju. Jedini spas je napuštanje Zemlje, poručio je najpoznatiji svjetski naučnik.

Stephen Hawking, najpoznatiji svjetski naučnik, upozorio je čovječanstvo da će samo sebe istrijebiti ako ne napuste Zemlju.

"Ljudska rasa zakoračila je u najopasnije stoljeće, a napredak nauke i tehnologije postaje sve veća prijetnja našem postojanju" - upozorio je Hawking.

"Nećemo tako brzo stvoriti kolonije u svemiru u kojima bi ljudska vrsta mogla nastaviti živjeti, za to će nam trebati još nekoliko stotina godina. Do ostvarenja uvjeta da ljudi žive na drugim planetima, moramo biti vrlo oprezni. Moramo prepoznati opasnosti i kontrolirati ih" - rekao je. 

Također je upozorio je da bi te prijetnje mogle doći u obliku nuklearnog rata i genetski izrađenih virusa i da je jedini spas napuštanje planete.

"Zemlju će sigurno pogoditi katastrofa, samo je pitanje kada; šanse da Zemlju pogodi katastrofa u narednih hiljadu do deset hiljada godina gotovo su sigurne" - kazao je poznati fizičar.

Kao velike prijetnje naveo je i opasne vrste virusa, umjetnu inteligenciju i globalno zatopljenje. 

Ne propustite