Laganje na Facebooku stvara lažno sjećanje?

Internet
Laganje na Facebooku stvara lažno sjećanje?
Društvene mreže uništavaju autobiografsko sjećanje.

Uljepšavanje istine kako biste impresionirali svoje prijatelje na Facebooku može stvoriti lažne uspomene, upozoravaju psiholozi.

Petina mladih ljudi priznaje da njihovi profili na društvenim mrežama imaju malo veze s realnošću, i da je njihovo sjećanje na prošlost značajno iskrivljeno i fabrikovano.

Mladi, najčešće od 18 do 24, priznaju da redovno lažu o svojim vezama, napredovanju na poslu i odmorima.

Prethodna istraživanja sugerišu da društvene mreže uništavaju autobiografsko sjećanje.

Psiholog dr. Richard Sherry, osnivač Društva za neuropsihoanalizu, upozorio je da ovakvo ponašanje može dovesti do osjećaja stida i beskorisnosti.

"Biti takmičarski nastrojen i okrenuti uvijek ljepšu stranu lica - traženje podrške ili empatije od vršnjaka je sasvim razumljivo", kaže dr. Sherry, prenosi B92.

"Ipak, tamna strana društvenog konformizma je kada u potpunosti izgubimo sebe i krenemo da negiramo ono što zaista jesmo - do stepena u kome više ne prepoznajemo iskustvo, svoj glas, sjećanje ili pogled na sebe", dodaje on.

"Kada se ovo počne dešavati, osjećaj krivice i gađenja prema sebi može da stvori kognitivnu zamku koja vodi ka otuđenju i paranoji", zaključio je dr. Sherry.

On misli da društvene mreže imaju moć da podrivaju dosljednost između naše realnosti, proživljenog i sjećanja.

Studija je sprovedena od strane prvog anonimnog online žurnala koji ima za cilj očuvati životne hronike dozvoljavajući ljudima da anonimno postuju 200 riječi svakog dana u svoj lični dnevnik.

"Sjećanja su zapravo promijenjena i manje tačna kada god ih povučemo iz uma, do tačke u kojoj su skroz drugačija od onoga što se desilo", kaže dr. Sherry i dodaje:

"Snimanje našeg iskustva na bilo koji način kako bismo ga se kasnije prisjetili i podsjetili lekcija koje smo naučili je vrlo poželjno. Pogled u prošlost, ma koliko neprijatno djelovao, nije samo zdrav već se u njemu može i uživati".

Ne propustite