Bačoko torta
Izuzetno fin i sočan biskvit sa izvrsnom kremom.
Sastojci za biskvit:
- 200 g pšeničnog glatkog brašna
- 150 g smeđeg šećera
- 50 g kakaa u prahu
- 50 g Gussnela Dolcela
- 1 vrećica praška za pecivo
- 150 ml ulja
- 400 g kiselog vrhnja
- 2 žlice ruma
Za prelijevanje biskvita:
- 50 ml mlijeka
- 30 ml ruma
Za bačoko kremu:
- 500 g očišćenih banana
- 1 žlica ruma
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 vrećica Šlagfixa Dolcela
Priprema:
Za biskvit pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, gussnel i prašak za pecivo. Dodajte ulje, vrhnje i rum, pa miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete homogenu smjesu. Ulijte smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup promjera 24 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim biskvit preprežite uzdužno napola, tako da dobijete dvije kore. Donju koru vratite u kalup i poškropite polovicom mješavine ruma i mlijeka. Za kremu usitnite banane u električnoj sjeckalici tako da dobijete homogenu smjesu, po mogućnosti bez grudvica. Umiješajte rum. Čokoladu rastopite na pari i umiješajte u banane. Na kraju dodajte vrhnje za šlag istučeno sa šlagfixom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kremu rasporedite po donjoj kori biskvita u kalupu i preklopite je gornjom korom. Poškropite ostatkom mlijeka i ruma i stavite u hladnjak da se dobro rashladi (minimalno sat vremena). Ukrasite po želji (voće, čokoladni ukrasi…)
Izvor:coolinarika.com