Danas je njegov dan: Evo zašto je bitan Muhamedu Aliju

 Danas je njegov dan: Evo zašto je bitan Muhamedu Aliju
Sa 12 godina počeo je da se bavi boksom kada mu je ukraden bicikl i htio je da pronađe lopove i nauči ih pameti.

Na današnji dan rođen je Muhammed Ali! 

young-ali

Muhammad Ali , rođen kao Cassius Marcellus Clay, Jr., (Louisville, 17. 1. 1942.), američki boksač, prema mnogim ocjenama najveći boksač teške kategorije u povijesti te jedan od najvećih sportaša 20. vijeka.

Sa 12 godina počeo je da se bavi boksom kada mu je ukraden bicikl i htio je da pronađe lopove i nauči ih pameti. Tada je kao dečak upoznao Džoa Martina, policijskog oficira, koji je trenirao boksere u lokalnoj teretani. Ali je 1964. osvojio zlato u teškoj kategoriji kada je pobijedio tada daleko većeg favorita Sonija Listona. Ubrzo potom, prešao je na islam i promenio ime. Aliju je 1967. oduzeta kruna kada je odbio da se priključi vojsci u Vijetnamskom ratu pozvavši se na svoja religijska uvjerenja. 

Godine 1971. sud je presudio u njegovu korist, ali tada nije uspio da odbrani krunu izgubivši od Frejzera. Tri godine kasnije vratio se na presto pobijedivši u finalu Formana, a godinu dana kasnije u epskom meču “Thrilla in Manila” protiv Frejzera učvrstio je svoju poziciju najboljeg na svetu. Poslednju titulu osvojio je 1978. godine. 1981. se povukao iz boksa i posvetio socijlanom radu i humanitarnoj misiji.

 

Ne propustite