Dan kada je otišao Isak Samokovlija

 Dan kada je otišao Isak Samokovlija
Na današnji dan 1955 preminuo je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika.

Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika Isak Samokovlija rođen je u Goraždu 3. septembra 1889. godine u porodici sefardskih (španskih) Jevreja, a preminuo upravo na današnji dan, 15. januara 1955. godine u Sarajevu.

Poslije završene osnovne škole Samokovlija odlazi u Sarajevo i završava Prvu gimnaziju, te studira medicinu u Beču. Kasnije je radio kao ljekar u Goraždu, Fojnici, a od 1925. u bolnici Koševo u Sarajevu.

Prvu pripovjetku Rafina avlija objavljuje 1927. a dvije godine kasnije izlazi negova prva zbirka pripovijedaka Od proljeća do proljeća.

Početkom Drugog svjetskog rata bio je šef odjeljenja bolnice Koševo u Sarajevu. U aprilu 1941. godine je otpušten iz službe kao i ostali Jevreji, ali je ubrzo mobilisan da se kao doktor medicine bori protiv epidemije tifusa.
Neka od njegovih najznačajnijih djela su:  Od proljeća do proljeća, Nosač Samuel, Solomunovo slovo, Hanka, Plava Jevrejka, Tragom života, Đerdan...

Tek 1945. godine uspijeva da pobjegne i sakrije se sve do oslobađanja države.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata držao je razne pozicije u bosanskohercegovačkim i jugoslavenskim književnim krugovima. Od 1948. do 1951. godine uređivao je časopis Brazda, a nakon toga, pa do smrti bio je urednik u Izdavačkom preduzeću Svjetlost.

Po jednom od njegovih najpoznatijih drama Hanka snimljen je 1955. godine film u režiji Slavka Vorkapića. Kasnije su snimani TV filmovi Plava Jevrejka, Ženidba nosača Samuela, Simha i Ratni hljebovi.

O svom književnom stvaralaštvu, u intervjuu koji je 1954. godine dao novinaru Siniši Punoviću je ovako rekao: "Vremena nisam imao mnogo, bio sam zauzet kao ljekar – radio sam u ambulanti, a popodne u privatnoj ordinaciji. Zato sam uglavnom najviše pisao noću. Kada bih završio sve medicinske poslove bacio bih se na književnost, a to je za mene bilo najveće uživanje. Volio sam da pišem i volio sam stvari koje pišem, doživljavao sam ih."

U njegovom rodnom Goraždu tradicionalno se održava manifestacija Dani Isaka Samokovlije, u sarajevskom naselju Velešići ima ulicu, a jedna osnovna škola u Sarajevu nosi ime O.Š. Isak Samokovlija.
Samokovlija je preminuo 15. januara 1955. godine u Sarajevu. Sahranjen je na starom jevrejskom groblju na padinama Trebevića.

(Vakat.ba)

Ne propustite