Deset razloga zašto posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Dobre priče
Deset razloga zašto posjetiti Bosnu i Hercegovinu
Historija Bosne i Hercegovine kompleksan je spoj kultura, religija, božanstvene prirode i šarenih krovova. I dok se većina medija danas fokusira na našu burnu historiju, turistički portali diljem svijeta sve češće donose nevjerovatne priče o ljepoti jedne od najpotcjenjenijih zemalja.

Historija Bosne i Hercegovine kompleksan je spoj kultura, religija, božanstvene prirode i šarenih krovova. I dok se većina medija danas fokusira na našu burnu historiju, turistički portali diljem svijeta sve češće donose nevjerovatne priče o ljepoti jedne od najpotcjenjenijih zemalja.

Iako je ne preplavljuju horde turista, evo deset fantastičnih razloga zašto bi se to trebalo promijeniti:

 

1. Putovanje u neka stara ljepša vremena

Bosna i Hercegovina ima nešto što je teško negdje drugdje naći i što je nemoguće imitirati - turistima i gostima nudi nevjerovatan put u prošlost, učinit će vam se kao da je vrijeme stalo. Ljudi voze sporijim tempom, voća i povrća na pretek u komšijinom dvorištu, zrak je čistiji, svi se poznaju, ma nemoguće odmah ne početi cijeniti jednostavne stvari u životu!

 

2. Ljepota koja oduzima dah i epski krajolici

Zeleni pejzaži, netaknuta priroda i očaravajuće šume Bosnu i Hercegovinu čine zemljom iz Diznijevih (Desney) bajki. Na samom jugu zemlje Hercegovinu mije dio kristalno čistog Jadranskog mora, a odlazeći ka sjeveru naići ćete na krajolike kakve viđate i u srednjoj Evropi. Iza svakog ugla čeka vas nešto novo.

 

3. Svaka porodica odličan domaćin

Svi turisti koji dođu u BiH, a posebno u mjesta poput gradića Blagaja nedaleko od Mostara, dožive fantastičnu dobrodošlicu. Mnogi kažu najsrdačniju u Evropi. A kako i ne bi kada vas ugoste kao najrođenijeg gosta. Riba, meso, kafa, lokalne slastice i voće, sve je na meniju, na vama je samo da uživate. Bilo da ste sa porodicom, prijateljima ili pak sami, veseli Bosanci i Hercegovci potrudit će se da se nikad ne osjećate usamljeno.

 

4. Sportske lokacije

Bilo da želite voziti bicikl, splavariti, planinariti, plivati, ići na rafting ili, jednostavno, pješačiti Bosna i Hercegovina vam nudi sve potrebne uvjete za to. No, najbolje je uživati u rekreaciji na selima. Čist zrak, netaknuta priroda i hladni izvori bistre vode na svakom koraku - sigurno ćete se poželjeti vratiti!

 

5. Jeftino, a udobno

Turisti koji putuju Evropom često se zabrinu da li će im doteći novca da dožive sve što požele u zemlji u kojoj se nalaze. U Bosni i Hercegovini se zbog tog ne trebate brinuti. Zaboravite na budžet, zaboravite na brige - za maksimalno 40-ak eura dnevno pronaći ćete i udoban smještaj i ukusne obroke, ali i turistički obići mnoge interesantne lokacije.

 

6. Kvalitetna i ukusna hrana

Svaki turista koji dođe u Bosnu i Hercegovinu ne može, a da ne odoli ukusnoj bosanskoj kuhinji. Ćevapi, burek, grah, sarma - samo su neki od prepoznatljivih kulinarskih specijaliteta. Jedinstvena mješavina orjentalne, srednjoevropske, mediteranske i balkanske kuhinje Bosnu i Hercegovnu svrstavaju u sami vrh zemalja s najukusnijom i najkvalitetnijom hranom. U Hercegovini možete uživati u fantastičnim proizvodima od voća ili povrća kao što su razni džemovi, sokovi i vina. Najpoznatiji je sok od nara (šipka).

 

7. Srce Balkana

Ukoliko poželite da posjetite neke lokacije van Bosne i Hercegovine poput Dubrovnika ili Budve, za samo nekoliko sati vožnje ste na primorju. Također, ukoliko ste na primorju, a želite posjetiti popularni Mostar, vrlo jednostavno je to učiniti. Mostar se nalazi na jednoj od najprometnijih magistrala bivše Jugoslavije.

 

8. Raznolikost

Sarajevo je najurbaniji centar u BiH. Mješavina kultura, religija i raličitih historijskih slojeva najbolje se uočava u glavnom gradu zemlje. Grad koji se iz godine u godinu modernizuje pokazuje da se ratne rane mogu vrlo zaliječiti. Samo nekoliko destina kilometara van Sarajeva i na jednoj ste od olimpijskih ljepotica: Bjelašnici, Igmanu, Jahorini. Život je mirniji, zrak čistiji, a atmosfera u potpunosti drugačija.

 

9. Turistička meka Balkana

No, bez obzira što se Sarajevo brzo razvija, još uvijek su vidljivi ''ožiljci'' od metaka na zgradama. Podsjetnica su na burnu historiju i najdužu opsadu jednog grada u modernoj historiji svijeta. Ali, turistima je i to interesantno. Turistička zajednica Kantona Sarajevo iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista. Sarajevo će sigurno izrasti u turističku meku Balkana.

 

10. Vrijeme je da doživite jedno novo iskustvo!

Zbog loše politčke i ekonomske situacije Bosna i Hercegovina ima narušenu reputaciju. Međutim, ljubazni ljudi, ukusna hrana, bogata historija, neotkriveni krajolici i gradovi itekako će na vas utjecati da promjenite mišljenje o ovoj maloj, ali zemlji velikoga srca. Usudite se, otkrijte još neotkrivene tajne srcolike Bosne i Hercegovine!

Ne propustite