"Pokazao zube" teškoj bolesti i sagradio kuću u špilji na kojoj mu mnogi zavide (VIDEO)

Arhitektura
"Pokazao zube"  teškoj bolesti i sagradio kuću u špilji na kojoj mu mnogi zavide (VIDEO)
Kada je saznao da boluje od multiple skleroze, Angelo Mastropietro napravio je totalni zaokret u životu, a svoj novi dom našao je u špilji staroj 250 milijuna godina


Kada je saznao da boluje od multiple skleroze, Angelo Mastropietro napravio je totalni zaokret u životu, a svoj novi dom našao je u špilji staroj 250 milijuna godina

I dok bi se mnogi u njegovoj situaciji prepustili malodušnosti, Angelo Mastropietro je tada kao 29 godišnjak u svojoj dijagnozi pronašao novi smisao za život. Odlučio je užurbani život na gradskom asfaltu prepun stresa zamijeniti životom u špilji staroj ni manje, ni više, nego - 250 milijuna godina. 
Na nju je prvi puta 'naletio' sasvim slučajno, kada je s prijateljima usred šume tražio zaklon od kiše. Deset godina kasnije, kada se iz Australije vratio u Veliku Britaniju, u novinama je vidio oglas za tu istu špilju u kojoj su ljudi inače počeli živjeti prije 800 godina. Posljednji stanovnici napustili su je 1940 godine i otad je zjapila prazna. 
Bez previše razmišljanja, Angelo ju je kupio za oko 620 tisuća kuna. Pred njim su bili mjeseci prilagodbi, kopanja i bušenja.

Vlastitim je rukama iz nje izbacio oko 70 tona kamena i to je bio samo početak. U svoj novi dom trebao je uvesti kanalizaciju, struju, vodu i grijanje. No, uspio je. Sagradio je dom u Worcestershireu na kojemu mu danas zavide mnogi. 


- Dijagnoza multiple skleroze bila je rezultat nezdravog života koji sam dotad vodio. Upravo me ona podsjetila da trebam paziti na sebe i svoj život. Želio sam i trebao mjesto gdje ću moći biti i zdraviji, ali i sretniji, objasnio je Angelo Mastropietro motive preseljenja u špilju. 
- Moj se dom sada nalazi na prekrasnoj lokaciji koja jednostavno podiže duh i zbog koje se osjećaš bolje. I dok sam od najbližeg supermarketa udaljen tek nekoliko kilometara, u isto sam vrijeme u dalekoj, dalekoj prošlosti. 

Lokacija na kojoj se nalazi špilja/kuća navodno je inspirirala i samog Tolkiena dok je kreirao Međuzemlje za Gospodara prstenova, a smatra ju se jednom od najstarijih kamenih nastambi u Europi.
S 29 mi je dijagnosticirana multipla skleroza, a sada s 37 sam - špiljski čovjek. Moje prezime zapravo znači 'majstor kamena', to mi je očito bilo u krvi, zaključio je danas preporođeni Angelo. 

(24sata.hr)

Ne propustite