Na današnji dan rođen je otac velikog Dinama, nekad najboljeg kluba na svijetu

Na današnji dan rođen je otac velikog Dinama, nekad najboljeg kluba na svijetu
Šestog januara 1929. rođen je Valerij Lobanovski, legendarni ukrajinski trener i jedan od najvećih fudbalskih trenera svih vremena.

Šestog januara 1929. rođen je Valerij Lobanovski, legendarni ukrajinski trener i jedan od najvećih fudbalskih trenera svih vremena.
 
Kao igrač nastupao je za Dinamo iz Kijeva, Šahtar i Černomorec iz Odese. Dva puta je zaigrao za reprezentaciju SSSR-a. Kao igrač bio je solidan, no kao trener bio je poseban. Nakon što je četiri godine vodio Dnjipro, 1974. preuzima kijevski Dinamo i tamo počinje pisati fudbalsku istoriju, piše Index.hr.
 
Naravno, Lobansovski je imao sreće što je došao u ekipu koja je bila na neki način reprezentacija-klub. Gotovo cijela ekipa Dinama igrala je za reprezentaciju SSSR-a, a predvodio ju je jedan od najboljih igrača ''Istočnog bloka'' svih vremena, legendarni Oleg Blohin, tada najbolji evropski fudbaler.
 
Lobanovski je u svijet fudbala implementirao sasvim drugačiji način treninga, baziran na dostignućima iz medicine, sociologije, psihologije i nutricionizma. Ekipa Dinama tu je sezonu igrala fantastično i u finalu Kupa pobjednika Kupova s 3:0 srušen je nekad moćni mađarski Fernecvaroš.

Tada je najbolja ekipa Evrope bio Bayern, predvođen Seppom Maierom, Franzom Beckenbauerom, Rummeniggeom i Gerdom Mullerom. Bavarci su tri godine uzastopce osvajali naslov prvaka Evrope, no u dvije utakmice evropskog Superkupa protiv Kijeva nisu mogli ništa.
U prvoj utakmici u Munchenu Dinamo je slavio s 1:0, da bi u revanšu u Kijevu bio još uvjerljiviji i s 2:0 (ukupnih 3:0) uzeo trofej.
 
''Možda smo mi najbolja ekipa u Evropi, ali oni su najbolji na svijetu'', rekao je tada Kaiser Franz, impresioniran igrom sovjetske ekipe.


 
Dinamo je s Lobanovskim na klupi osvojio KPK i 1986. Tada je imao i jaču ekipu nego 11 godina ranije, a za Kijevljane tada su igrali Sergej Baltača, Oleg Kuznjecov, Vasilij Rats, Aleksandar Zavarov, Voldomir Besonov, Oleg Blohin te najbolji evropski igrač te sezone Igor Belanov. Svi oni su to ljeto na Mundijalu u Meksiku bili u početnih jedanaest Sovjetskog Saveza, koji je igrao fantastičan fudbal, možda i najljepši na turniru. U finalu KPK-a madridski Atletico nije imao nikakve šanse i s 3:0 Dinamo je uzeo svoj novi evropski trofej.
 
S reprezentacijom SSSR-a Lobanovski je osvojio bronzanu medalju na Igrama 1976. u Montrealu, te evropsko srebro na EURO-u 1988.
 
2002., dok je vodio Dinamo, nakon jedne utakmice doživio je moždani udar od kojeg se nije oporavio. Njemu u čast stadion u Kijevu nosi ime Valerij Lobanovski.

Ne propustite