Rođen sedmostruki šampion, njemački vozač Formule 1

 Rođen sedmostruki šampion, njemački vozač Formule 1
Na današnji dan 1969. godine rođen je Mihael Šumaher, njemački vozač Formule 1 i sedmostruki šampion.

Mihael Šumaher njemački je vozač Formule 1 i sedmostruki šampion. Svoju karijeru u Formuli 1 započeo je 1991. godine vozeći za ekipu Džordan. U trci za Veliku Nagradu Belgije osvojio je sedmu startnu poziciju.
 
Iste godine postigao je dogovor sa Flaviom Brijatorem i u sezoni 1992 — 1993. prešao je u tim Benetona. Sezonu je završio na 3. mjestu, sa osvojenih 53 boda. Prva titula svjetskog prvaka u sezoni 1994. sa 8 pobjeda i 92 osvojena boda osvajio je sa ekipom Beneton-Ford. Godine 1996. prešao je u tim Ferarija.
 
Od tada ne tako konkurentne ekipe napravio je svjetskog prvaka i zajedno sa njom osvojio 5 uzastopnih svjetskih šampionskih titula. Ovim podvigom ušao je u istoriju moto sporta kao jedini vozač sa osvojenih 7 šampionskih titula u najprestižnijoj kategoriji motor sporta.
 
Poslije Velike nagrade Italije 2006., 10. septembra, povukao se iz Formule 1. Ipak, vratio se 2010. kao vozač ekipe Mercedes gran pri.
 
U decembru 2013. godine doživeo je nesreću kad je bio na skijanju na Alpima u Francuskoj, gdje je pao i zadobio veće povrede glave i mozga i zapao u komu. Iz kome je izašao u junu 2014. godine, a u septembru je prebačen na kućno lječenje. 
 
Filip Stref, bivši vozač formule i veliki prijatelj porodice Šumaher, u novembru ove godine izjavio je da je Mihael Šumaher u invalidskim kolicima, da je paralizovan, teško govori i ima problem s pamćenjem. Šumaherova menadžerka je demantovala ove informacije kao zvanične i navela kako je Stref zaključke izveo samostalno i nije imao kontakt sa porodicom.

 

 

(dnevno.rs)

 

Ne propustite