Predstavljamo: Ovo su najtraženije tehnologije u 2015. godini

Nauka i tehnologija
Predstavljamo: Ovo su najtraženije tehnologije u 2015. godini
Brojne inovativne tehnologije počele su da se primjenjuju u protekloj godini. Svaka od njih utječe pozitivno ili negativno na način na koji živimo.

Brojne inovativne tehnologije počele su da se primjenjuju u protekloj godini. Svaka od njih utječe pozitivno ili negativno na način na koji živimo.

Pogledajte o kojim se tehnologijama najviše govorilo u 2015. godini.

Kako je predviđano, 2015. je bila godina dronova. Prodaja bespilotnih letjelica porasla je za više od 20 posto. Godišnji promet na tržištu sada iznosi 1,4 milijarde dolara.

Iako predstavljaju noćnu moru kontroli leta na aerodromima, prodaju su potakle i fotografije i snimke sa socijalnih medija.

"Svjedoci smo da se veliki broj fotografija i snimaka dijeli putem socijalnih medija. Statistički podaci Facebooka pokazuju da se snimci napravljeni dronovima šire internetom i da će se taj trend nastaviti", kaže analitičar Nino Kader za Al Jazeeru.

Daske za lebdjenje

Pojava poznata kao "ekonomija dijeljenja" također je punila naslovne stanice. Tehnologija putem koje pojedinac može iznajmiti sobu ili stan, ili koristiti svoje vozilo kao taksi je popularna, ali i kontroverzna.

Njome se uništavaju tradicionalna radna mjesta, a potiče kultura dodatnih i slabo plaćenih poslova. Pristalice kažu da se time daje prilika većem broju ljudi da žive od zarade.

Pametni elektronski skuteri, kako su nazvane daske za lebdjenje, popularan su poklon ove godine. Ali mnogi primjerci su se zapalili, zbog čega je ovaj svećenik s Filipina umalo izgubio posao.

Uprkos problemima, ova američka kompanija, koja je prije nekoliko dana na tržište izbacila dasku koja zaista lebdi, nada se da će skuteri postati hit u 2016. godini. 

Inovacije su predstavljene i u automobilskoj industriji. Ovaj model Tesla S ima funkciju autopilota koja održava udaljenost između vozila, prelazi iz trake u traku i samostalno se parkira.

"Problemi mogu nastati kada na putevima bude veliki broj takvih vozila ili u gužvama po maglovitom vremenu i slično. Ali kada vozila počnu međusobno komunicirati i kada vozila sama budu upravljala, tada ćemo ući u potpuno novu eru odnosa prama četverotočkašima", ističe Roger Highfield iz londonskog Muzeja nauke.

Jeftinije putovanje u svemir

Prvi put se jedna raketa ispaljena sa zemlje vratila iz svemira, nakon što je u orbiti postavila nekoliko satelita. Kompanija koja ju je razvila kaže da će to pojeftiniti putovanje u svemir.

U 2015. bavili smo se i osjetljivim načinom na koji sve više uređaja, kao što je tv-aparat koji može snimati i slati ono što se dešava ispred tih uređaja drugim online kompanijama.

Samsung tvrdi da je ta funkcija neophodna u sistemima koji se aktiviraju glasovnim komandama, ali ta je tehnologija i dalje upitna sa stanovišta privatnosti.

Danas više od 3,2 milijarde stanovnika naše planete koristi internet, a veliki broj njih koristi online funkcije svakodnevno. Nema sumnje da će buduće tehnologije imati sve veću ulogu u našim životima i utjecaj na njih.

Ne propustite