Napravljena mašina koja razmišlja kao ljudski mozak!

Nauka i tehnologija
Napravljena mašina koja razmišlja kao ljudski mozak!
Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i Univerziteta u Njujorku i Torontu, napravili su mašinu koja imitira način na koji ljudski mozak uči nove pojmove što predstavlja napredak u istraživanju vještačke inteligencije.

Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i Univerziteta u Njujorku i Torontu, napravili su mašinu koja imitira način na koji ljudski mozak uči nove pojmove što predstavlja napredak u istraživanju vještačke inteligencije.

Sistem opisan u časopisu Science je kompjuter koji kopira čovjekovu jedinstvenu sposobnost da prima i razumije nove koncepte. Postojeći informatički programi mogu da prepoznaju ljudski glas ili pojedine predmete na osnovu velikog niza primjera kojima su bili izloženi i iz kojih mogu izvući asocijacije.

Novi kompjuter je poput ljudi u stanju da brzo uči pisana slova različitih alfabeta, a naučnici se nadaju da će ubrzo moći i da prepoznaje druge sisteme simbola, poput gestova, plesnih pokreta i izgovorenih riječi.

" Željeli smo da napravimo mašinu koja bi mogla imitirati mentalne sposobnosti malog djeteta", izjavio je Džošua Tenenbaum, profesor sa MIT-a. " Prije nego što krenu u školu, djeca uče da prepoznaju nove pojmove polazeći od samo jednog primjera i da na osnovu toga stvaraju nove koncepte. ", naveo je on.

" Ipak, još uvijek smo daleko od toga da stvorimo kompjuter koji bi bio jednako inteligentan kao i dijete, ali ovo je prvi put da posjedujemo mašinu sposobnu da nauči velik broj pojmova na način koji se ne razlikuje puno od načina na koji uče ljudi.", naglasio je Tenenbaum.

Ne propustite