Znate li šta je ''bulletproof coffee''?

Pića
Znate li šta je ''bulletproof coffee''?
Ovaj veoma jednostavni način pravljenja kafe postaje sve popularniji u svijetu onih koji žele da se zdravo hrane i usput izgubiti neželjene kilograme.

Ovaj veoma jednostavni  način pravljenja kafe postaje sve popularniji u svijetu onih koji žele da se zdravo hrane i usput izgubiti neželjene kilograme.

Dave Asprey, tvorac male fabrike Bulletproof Coffee koji je popularizirao ovu kafu, tvrdi da dijeta sa visokim masnoćama (maslac i MCT ulje) može dovesti do gubitka težine. Ostali pristalice kažu da kafa daje dodatni poticaj energije, pomaže da izbjegnete slom popodne i da budete mentalno skoncentrisani. Ipak, skeptici ističu zabrinutost zbog velikih količina zasićenih masnoća i broja kalorija.
 
 O čemu se radi?
U najjednostavnijem smislu bulletproof coffee je kafa sa puterom. Iako zvuči vansvjetski, ovaj recept postaje pravi boom na tržištu. Sve više stručnjaka na polju nutricionizma počinju pričati pozitivne stvari o ovome. Postoji nekoliko načina da ovo uradite, a jedan od najpraktičnijih je da napravite sebi kafu koju volite, stavite je u blender, dodate kašičicu kokosovog ulja i kašiku domaćeg putera, izblendate i spremni ste. Količine kokosovog ulja i putera se mogu mijenjati, povećavati ili smanjivati ovisno o tome kako želite da vam kafa ima ukus i jačinu.
  
Zašto?
Mnogo je pozitivnih efekata na zdravlje, sagorijevanje masti, smanjenje holesterola, kvalitetnija produkcija hormona, više energije, bolja koncentracija i pamćenje. Ovakav napitak ujutro daje energiju i izdržljivost bez da opterećuje želudac krutom hranom, a ako ste smanili unos ugljikohidrata tijelo će nastaviti sagorijevati masnoće i ketone za energiju, što je poželjno kod mršavljenja.

(fbl.ba)

Ne propustite