Japan: Istraživački tim dobio dozvolu za imenovanje novog hemijskog elementa

Nauka i tehnologija
 Japan: Istraživački tim dobio dozvolu za imenovanje novog hemijskog elementa
Visokoradioaktivni element 113 u Periodnom sistemu elemenata nalazi se između kopernicija (Cn) i ferovija (Fl)

Više od deset godina nakon što je počelo istraživanje na njegovom dobijanju, tim japanskih naučnika dobio je odobrenje za imenovanje novog hemijskog elementa, sintetičkog visokoradioaktivnog elementa 113, prenosi Anadolu Agency.

Kosuke Morita, vođa istraživačkog tima iz vladinog Centra Riken Nishina Center, obaviješten je o odluci danas iz Međunarodne unije čiste i primijenjene hemije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim državama.

"Sad kad smo konačno dokazali postojanje elementa 113, planiramo istražiti dosad neistraženo područje elementa 119 i dalje", kazao je Morita. 

Zajednička radna grupe IUPAC-a i Međunarodne unije čiste i primijenjene hemije je također najavila odluke o priznavanju otkrića elemenata 115, 117 i 118. 

Otkrića novih atomskih elemenata predstavljaju izazov mnogim naučnicima, tako da je vijest o priznavanju elementa na kojem su radili moralni podstrek za Riken, koji je reorganizirao svoja istraživanja nakon skandala koji su imali sa istraživanjem matičnih ćelija. 

"Za naučnike, ovo je veći uspjeh nego olimpijska zlatna medalja", kazao je Ryoji Noyori, bivši predsjednik Rikena i laureat Nobelove nagrade za hemiju.

Iz Rikena je ranije saopćeno kako bi moglo biti predloženo da se novi element 113 nazove "japonium".

Morita je rekao kako zasad nema prijedlog, ali da će dio naredne godine provesti razmatrajući koji naziv bi bio najpogodniji. 

Element 113 u Periodnom sistemu elemenata nalazi se između kopernicija (Cn) i ferovija (Fl).  

Morita i njegov tim koristili su Rikenov linearni akcelerator kako i jonski separator kako bi sintetički dobili novi superteški element, od kraja 1980-ih godina prošlog stoljeća. Istraživanje elementa 113 počelo je 2003. godine. Njegovi izotopi imaju kratak period poluraspada, koji traje manje od hiljaditog dijela sekunde, što je ovo otkriće učinilo veoma teškim. Nakon što je dva puta uspio da kreira ovaj element, tim naučnika je pokušavao sedam godina prije nego što su uspjeli i treći put, u augustu 2012.

Ne propustite