Posljednje riječi Saddama Husseina

Posljednje riječi Saddama Husseina
Na današnji dan 2006. obješen je Saddam Hussein. Neposredno pred izvršenje kazne upitan je da li ima želju da iskaže neka svoja kajanja ili strahove ...

Smrtna kazna nad nekadašnjim iračkim predsjednikom Saddamom Husseinom je izvršena na današnji dan 2006. Osuđen je na smrt vješanjem nakon što ga je specijalni irački sud proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti koji uključuju ubistva 148 iračkih Ši'ita 1982. godine u znak osvete zbog pokušaja atentata na njega.

saddam2

Neposredno pred izvršenje kazne Saddam je upitan da li ima želju da iskaže neka svoja kajanja ili strahove, na šta je odgovorio:

"Ne, ja sam vojnik i ne osjećam strah. Čitav život sam proveo u džihadu i borbi protiv agresije. Za bilo koga ko je na takvom putu nema straha."

Prije nego li su mu oko vrata stavili omču, Saddam je uzviknuo: "Allahu Ekber! Muslimanski ummet će pobijediti a Palestina je arapska!"

Jedan od posmatrača izvršenja kazne mu je dobacio:

"Idi u pakao!"

Saddam je odgovorio: "Pakao? To je Irak?"

Drugi čovjek je zatražio tišinu riječima:

"Molim vas prestanite! Ovaj čovjek čeka izvršenje kazne."

Nakon toga je obješen, a prisutni doktor je nakon nekog vremena potvrdio smrt. Sahranjen je sutradan u svom rodnom mjestu blizu Tikrita pokraj ostalih članova porodice uključujući njegove sinove Udaya i Qusaya Husseina. 

Ne propustite