Zanimljivi načini manipulacije ljudskog mozga

Magazin
Zanimljivi načini manipulacije ljudskog mozga
Mnoge su studije dokazale da mozak bez ikakvih problema može stvoriti lažno sjećanje, odnosno izmisliti neki događaj u vašem djetinjstvu koji se zapravo nikada nije ni desio.

5. Iluzija vantjelesnog iskustva i teleportiranja

U jednom eksperimentu nučnici su uspjeli izmanipulisati mozak ispitanika da pomisli kako napušta vlastito tijelo, a pored toga, i da se sudionici teleportuju u različite dijelove sobe. Naravno, sudionici eksperimenta su cijelo vrijeme nepomično ležali u skeneru mozga.

Da bi malo bolje shvatili kako naš mozak određuje gdje se tijelo nalazi, naučnici su kreirali eksperiment u kojem su sudionicima koji su ležali u skeneru mozga na glavu stavili uređaj za prikaz virtualne stvarnosti.

Pomoću kamera u drugom dijelu prostorije koje su povezane s uređajem za prikaz virtualne stvarnosti, sudionici su u krupnom planu mogli vidjeti tijelo stranca kako leži, dok je njihovo vlastito tijelo bilo u pozadini. Da bi kreirali iluziju vantjelesnog iskustva, naučnici bi dotakeli tijelo stranca, a mozak ispitanika bi odmah registorvao senzaciju. Iako ju je samo vidio na ekranu.

U samo nekoliko sekundi mozak ispitanika se spojio sa drugim tijelom, što je rezultiralo iluzijom da se nalazite u tuđem tijelu. U ovom eksperimentu vantjelesnog iskustva ispitanici nisu osjećali da lebde uokolo, već sasvim normalno… u tijelu potpunog stranca.

Istraživači su otišli i korak dalje, ispitujući moždanu aktivnost sudionika nakon što su ih teleportirali u različite dijelove prostorije koristeći istu metodu (kamere). Naučnici su uspješno dekodirali podatke iz mozga i na taj način shvatili gdje su ispitanici mislili da se nalaze u tim momentima. U eksperimentu je otkriveno da nam hipokampus, gdje se vjeruje da se nalaze GPS stanice (ako ih uopšte imamo), pomaže da utvrdimo gdje se naše tijelo trenutno nalazi. Ranija su istraživanja pokazala da štakori imaju stanice u mozgovima koje funkcionišu poput GPS-a, ali još uvijek nije potvrđeno da ih imaju ljudi.

Ne propustite