Predstavljen auto kojim upravlja ljudski mozak!

Nauka i tehnologija
Predstavljen auto kojim upravlja ljudski mozak!
Kinezi razvili prvi kineski auto na svijetu kojim upravlja ni manje ni više nego - ljudski mozak.

Kinezi razvili prvi kineski auto na svijetu kojim upravlja ni manje ni više nego - ljudski mozak.

Vozač zahvaljujući opremi za čitanje moždanih signala može mozgom dati signal automobilu da ide naprijed, nazad ili da stane, a može i zaključati i otključati vozilo. Timu Sveučilišta Nankai u Tianjinu za realizaciju je trebalo dvije godine, a prvobitno su se vodili idejom da pomognu invalidima koji ne mogu voziti.

4ed4f11824fc7d6c73b0bc88d74e928b

Zhang Zhao za Reuters je objasnio da se oprema sastoji od 16 senzora koji hvataju takozvane EEG-signale iz mozga. Također su razvili su kompjuterski program koji odabire relevantne signale i prevodi ih te tako omogućuje upravljanje automobilom.

18316b8cd2a83d2f68f723dd5bba6846

'' Kompjuter prima signale kako bi kategoriziralo i prepoznalo namjere ljudi te ih potom prevodi u upravljačke komande automobilu. Osnova cijelog toka je procesuiranje EEG-signala.'' istakao je Zhang.

b3db1de5d7541148966f98c96bd475b5

Voditelj projekta Duan Feng rekao je da bi uskoro moglo biti moguće kombinovati tehnologiju upravljanja mozgom sa samovozećim automobilima, poput Googleova SDC-ja. Duan je rekao da ne postoji prevelika briga o mogućim nesrećama zbog ometanja vozača dok njihov mozak upravlja automobilom obrazlažući da je koncentracija potrebna samo za promjenu statusa pomjeranja vozila, na primjer, pri promjeni traka ili skretanju.

Ne propustite