Poznati doktor „ocrnio“ popularni douračak: To je mrtva hrana, enormno podiže šećer!

Kiosk
Poznati doktor „ocrnio“ popularni douračak: To je mrtva hrana, enormno podiže šećer!

Naime, ovsene pahuljice su mnogima prvi dnevni obrok zbog svojih nutritivnih vrijednosti.

Ovsene pahuljice mnogi smatraju hranom broj jedan i ne mogu zamisliti doručak bez njih, zbog brze i lake pripreme, nutritivne vrijednosti i svestranosti. Hranjiv i ukusan obrok odličan je izvor vlakana i ugljikohidrata, a oni koji ih redovno konzumiraju reći će da su najzdravija opcija za početak dana. No, je li to baš tako?

Evo šta o svemu misli doktor Dejan Čubrilo, profesor medicinske fiziologije čijih se savjeta mnogi s razlogom pridržavaju.

Zdrava ishrana jedan je od prioriteta savremenog čovjeka, jer podrazumijeva unos namirnica koje organizmu pružaju potrebne nutrijente, vitamine i minerale. Ovsene pahuljice spadaju među najpopularnije obroke jer su jednostavne za pripremu i nutritivno bogate.

Ali dr. Dejan Čubrilo, profesor medicinske fiziologije, specijalista sportske medicine i ljekar koji je stekao epitet stručnjaka za metaboličke poremećaje, smatra da ipak nisu svemoćne, prenosi žena.rs.

– Najzdravija hrana koja postoji na ovom svijetu su krompir, sočivo, grah, kinoa, amarant, ječam… To su sve fenomenalne namirnice — kaže ugledni ljekar.

A ovsene pahuljice? Najčešće ih jedemo ujutro za doručak ili ih dodajemo u smoothie, često se koriste i kao osnova za energetske pločice. One obezbjeđuju tijelu vlakna, vitamine i energiju, izvor su ključnih hranjivih materija, te ih preporučuju mnogi nutricionisti. Međutim, doktor Dejan Čubrilo kaže sljedeće:

– Ne. Dakle, ovsene pahuljice su mrtva hrana koja enormno podiže šećer.

Ne propustite