Preminuo čuveni snimatelj Haskell Wexler

Top novosti
Preminuo čuveni snimatelj Haskell Wexler
Bio je jedan od od rijetkih snimatelja koji je dobio svoju zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

Čuveni američki direktor fotografije Haskell Wexler umro je u 94. godini, javile su agencije.

Njegova porodica potvrdila je danas da je Wexler umro mirno, u snu. Wexler je zbog inovativnog pristupa snimanju osvojio dva Oscara za fotografiju - za film "Ko se boji Virginije Woolf?" Mikea Nicholsa i "Put ka slavi" Hala Ashbyja, biografski film o američkom folk muzičaru Woodyju Guthrieju. 

Snimio je najuticajnije angažovane filmove 1960-tih i 1970-tih, uključujući antiratni klasik sa Jane Fondom i Jonom Voightom "Povratak ratnika" (Coming Home) i "U vrelini noći" (In the Heat of the Night) sa Sidneyem Poitierom i Rodom Steigerom.

Bio je jedan od od rijetkih snimatelja koji je dobio svoju zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih. Potpisao je više desetina dugometražnih filmova i snimio brojne dokumentarce i reklamne filmove. 

Wexler, koji je svoj prvi film snimio kada je imao 12 godina sa porodičnom kamerom tokom odmora u Mussolinijevoj Italiji, imao je intuitivan pristup snimateljskom poslu. Elizabeth Taylor i Richarda Burtona u crno–bijelom filmu "Ko se boji Virginije Woolf?" snimao je kamerom iz ruke, a 1976. je za "Put ka slavi" koristio Steadicam, tada revolucionalno otkriće na polju filma.

Ne propustite