Čitanje sa ekrana prije spavanja moglo bi vas ubiti

Magazin
Čitanje sa ekrana prije spavanja moglo bi vas ubiti
Sigurno ste čuli da čitanje sa ekrana prije spavanja može uticati na vaš san, ali nova istraživanja pokazuju da je problem još veći.

Sigurno ste čuli da čitanje sa ekrana prije spavanja može uticati na vaš san, ali nova istraživanja pokazuju da je problem još veći. Istraživanja pokazuju da čitanja na iPad-u prije spavanja ne samo da čini da teže zaspite, nego utiče i na to koliko ćete pospani i neraspoloženi biti narednih dana.

Studija, objavljena u ponedjeljak u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, je pokazala da bi ovo moglo uticati na sve one koji koriste eReader, laptop, smartphone prije spavanja.

„Iz pretphodnih studija znamo da čitanje sa ekrana prije spavanja utiče na pospanost i potiskuje razinu melatonina“, rekla je Dr. Anne-Marie Chang. Takođe dodaje da ova studija pokazuje sveobuhvatne rezultate izravne usporedbe između čitalaca s uređajem koji emitira svjetlost i čitanja printane knjige.

Ako ne želite da se osjećate kao zombi tokom dana, jasno je šta da uradite: Čitajte stvarne, printane knjige kako bi stimulirali vaš um prije spavanja, te izbjegavajte korištenje digitalnih uređaja.

Ne propustite