Ovo morate znati: 2 provjerena trika koja će vam pomoći da prženo tijesto ne upije ni kap ulja
Dva genijalna trika kojima su se služile naše bake. Garantovano ćete dobiti savršeno prženo testo koje je hrskavo, a ne upija ni kap ulja, piše Krstarica.
Prženo testo, kao što su uštipci ili mekike, čest su izbor domaćica za jutarnji ili večernji obrok. Ipak, ono s čim se često suočavaju i što ne znaju kako jednostavno da reše jeste višak masti ili ulja koje upiju ova peciva.
Međutim, postoje dva jednostavna trika koja će vam pomoći da vaše prženo tijesto ne upije ni kap masti ili ulja, čineći ga laganim i ukusnim.
Trikovi za prženo testo koje ne upija ulje
1. Soda bikarbona/prašak za pecivo + vruće ulje
Jedan od najjednostavnijih načina za pripremanje idealnih uštipaka i mekika je upotreba sode bikarbone ili praška za pecivo, koje ćete prosejati zajedno sa brašnom. Na taj način tijesto neće upijati višak masnoće kod prženja u dubokom ulju.
Ključ je u temperaturi: Da prženo tijesto ne bi bilo masno, ulje u kome ćete ga pržiti trebalo bi da bude dobro zagrijano. Kada je ulje dovoljno zagrijano, ono u trenutku zatvara tijesto i ne dozvoljava mu da upije višak masnoće, već ga samo oblaže hrskavom koricom.
2. Rakija (ili rum) – stari bakin trik
Provjeren način da tijesto koje pržite ne upije mnogo ulja ili masti jeste da dok mijesite testo u njega dodate čašicu rakije. Kada umutite brašno, jaja, mleko i ostale sastojke koje koristite za pripremu, u sve to dodajte čašicu rakije.
Efekat: Uštipci neće pokupiti ni kap masnoće! Ovo je stari trik koje su još naše bake koristile, ali danas je pomalo zaboravljen. Ne morate da brinete jer se ukus rakije uopšte neće osjetiti, a poslužiće da prženo tijesto ne bude previše masno. Ukoliko ipak želite da dodate aromu testu, a u isto vrijeme iskoristite trik sa alkoholom, možete dodati istu mjeru ruma.