Kako da tijesto ostane meko i svježe nekoliko dana: U brašno dodajte 2 zaboravljena sastojka
Samo dva sastojka, a rezultat je pravo čudo! Uz malo griza i gustina, vaše tijesto će ostati meko i svježe, kao da ste ga tog jutra umijesili.
Kiflice, pereci, štapići i druge vrste dizanog tijesta često se stvrdnu već nakon jednog dana, naročito ako ih ostavite nepokrivene nakon vađenja iz rerne. Kako vam se to ne bi dogodilo, primijenite trik profesionalnih pekara.
Prije nego što počnu mijesiti tijesto, pekari u brašno dodaju malo kukuruznog škroba, odnosno gustina, te malo običnog griza – onog koji se koristi u dječijoj ishrani. Na jedan kilogram brašna ide puna kašika kukuruznog škroba i ravna kašičica griza, piše Krstarica.
Škrob pomaže da tijesto bude lakše i prozračnije, a samim tim i mekše. S druge strane, mala količina griza pomiješana s običnim pšeničnim brašnom oslobađa tijesto viška vlage.
Greške koje morate izbjeći pri miješenju
Iako su gustin i griz moćni sastojci, oni ne mogu u potpunosti nadoknaditi lošu tehniku. Jedna od najčešćih grešaka je predugo ili previše snažno miješenje tijesta. Pretjerano energično miješenje može pregrijati tijesto i dovesti do prekomjernog razvoja glutena, zbog čega će tijesto postati žilavo umjesto mekano. Držite se umjerenosti – tijesto treba biti glatko i elastično, ali ne prenapeto.
Druga važna stavka je masnoća. Čak i mala količina kvalitetne masnoće, poput maslaca ili maslinovog ulja, izuzetno je važna jer oblaže niti glutena i sprječava njihovo isušivanje, čime se produžava mekoća peciva. Nemojte je izostavljati, jer upravo ona, zajedno s ovim „tajnim“ sastojcima, osigurava da tijesto ostane savršeno.
Pravilno čuvanje za maksimalnu svježinu
Nakon što ste tijesto savršeno pripremili i ispekli peciva, tajna njihove dugotrajne svježine krije se u pravilnom čuvanju. Ako peciva ostavite nepokrivena, vlaga iz njih brzo ispari, što dovodi do brzog stvrdnjavanja.
Najbolji način čuvanja:
Peciva, dok su još topla, premažite tankim slojem maslaca kako bi se površina „zatvorila“.
Nakon što se potpuno ohlade, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi ili u čistim platnenim vrećicama.
Izbjegavajte čuvanje u frižideru, jer niske temperature, paradoksalno, ubrzavaju starenje škroba.
Sočna i meka tekstura koju ste postigli uz pomoć gustina i griza najbolje se održava na sobnoj temperaturi, zaštićena od zraka. Tako ćete i nakon nekoliko dana imati osjećaj kao da su peciva tek izvađena iz rerne.