Topi se u ustima! Ova sočna pita je čudo – ima isti ukus kao krempita, a recept je puno lakši

Praktična žena
Topi se u ustima! Ova sočna pita je čudo – ima isti ukus kao krempita, a recept je puno lakši

Zaboravite sve što znate o pravljenju krempite. Ova sočna pita je kremastija od originala, a recept je toliko jednostavan da ćete ga obožavati!

Svi volimo krempitu, ali ko još ima vremena da razvlači kore ili da se muči s komplikovanim filovima? Zaboravite na to. Predstavljamo vam recept za sočnu pitu koja je pravo kulinarsko čudo! Ne samo da se topi u ustima i da je kremastija od mnogih krempita, nego ima isti, prepoznatljivi ukus, a gotova je bez imalo muke, piše Krstarica.

Ova pita je rješenje za sve koji su odustali od krempite zbog komplikovane pripreme. Trik je u tome što se koriste kupovne kore, a kremastu, nebesku teksturu joj daju dva magična fila: griz i vanilija puding! Kombinacija je genijalna, a sve je spremno za čas.

Sastojci:

15 kora za pitu

Za fil od griza:
4 jaja
150 g griza
200 ml ulja
300 ml jogurta
5 kašika šećera
1 prašak za pecivo

Za fil od vanilije:
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
6 kašika šećera

Za posipanje:
50 g šećera u prahu


Priprema:

Fil od vanilije:

Pomiješajte šećer i prašak za puding s 15 kašika mlijeka koje ste odvojili od pripremljenog litra. Dobro umutite da nema grudvica. Preostalo mlijeko stavite da provri i dodajte razmućeni puding. Kuhajte uz miješanje na tihoj vatri dok se ne zgusne. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Fil od griza:

Bjelanca umutite sa šećerom u čvrst snijeg. Dodajte žumanca i izmutite. Dodajte ulje i ponovo izmiješajte. Zatim dodajte jogurt, griz i prašak za pecivo. Sjedinite smjesu.

Prvu koru namažite filom od griza, stavite drugu koru pa i nju premažite ovom smjesom, zatim stavite treću koru i namažite je filom od vanilije (petina fila). Urolajte i stavite u podmazan pleh.

Ponovite isto sa ostalim korama. Dobit ćete 5 rolnica. Premažite ih uljem i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.


Kako je učiniti još kremastijom?

Ako želite da ovu pitu podignete na još viši nivo, ili da je prilagodite svom ukusu, evo nekoliko brzih trikova:

Dodajte jednu do dvije kašike kisele pavlake u fil od griza – to će učiniti strukturu još sočnijom i stabilnijom.

Umjesto pudinga od vanilije, koristite tri pudinga od čokolade – dobit ćete brzu čokoladnu varijaciju krempite.

Između slojeva fila od vanilije (prije nego što urolate koru) možete dodati malo smrznutih malina ili višanja – daju finu kiselkastu notu koja balansira slatkoću.

Konačno je došlo vrijeme da se oprostite od muke zvane komplikovani filovi i razvlačenje kora! Ova pita je dokaz da najbolji ukus, posebno onaj klasične krempite, ne zahtijeva sate u kuhinji. Kremasta, sočna i savršena – ovaj recept će postati vaš novi favorit za brz, a impresivan desert.

Probajte ovo kulinarsko čudo – obavezno! Hoćete li je napraviti s vanilijom ili čokoladom? Javite nam utiske u komentarima i podijelite recept s prijateljima koji obožavaju krempitu!

Ne propustite