Proizvodi koje ne smijete zamrzavati: Ovo ne bi trebalo završiti u zamrzivaču

Praktična žena
Proizvodi koje ne smijete zamrzavati: Ovo ne bi trebalo završiti u zamrzivaču

Zamrzavanje hrane produžava njen rok trajanja, ali ne uvijek. Postoje sastojci koje nikako ne biste trebali stavljati u zamrzivač. Na niskoj temperaturi gube hranjive vrijednosti, ukus i teksturu, a ponekad čak mogu postati i štetni po zdravlje. Šta je bolje ne zamrzavati? Donosimo kompletnu listu.

Zašto se ne može sve zamrzavati?

Neki proizvodi imaju strukturu koja se nakon zamrzavanja i odmrzavanja potpuno raspada. Kristali leda koji nastaju tokom procesa zamrzavanja kidaju ćelije, lišavajući hranu čvrstoće, a ponekad i prirodnog ukusa. Dodatni problem je visok sadržaj masti ili vode, što uzrokuje raslojavanje sastojaka i promjenu konzistencije. Kod proizvoda koji su jednom već bili termički obrađeni, a zatim nepravilno zamrznuti, nakon odmrzavanja može doći do razvoja bakterija, što povećava rizik od trovanja hranom.

Pravilo je jednostavno: ako proizvod na sobnoj temperaturi ima nježnu strukturu, mnogo vode ili se lako razdvaja, nakon odmrzavanja će vrlo vjerovatno izgubiti kvalitet ili postati nejestiv.

Mliječni proizvodi koji se kvare u zamrzivaču

Zamrzavanje mliječnih proizvoda je zamka puna iznenađenja. Neki proizvodi, poput maslaca ili tvrdih sireva, dobro podnose niske temperature. Međutim, većina mliječnih proizvoda nakon odmrzavanja mijenja teksturu, ukus i izgled.

Mliječni proizvodi koje ne vrijedi zamrzavati:

  • jogurti, kefiri, mlaćenica – nakon odmrzavanja se razdvajaju, postaju grudvasti i kiseliji
  • vrhnje i pavlaka – mast se odvaja od vode, pa nastaje neestetična, zrnasta masa. Dodavanje takvog proizvoda u sos uništit će njegovu strukturu
  • meki sirevi poput ricotte, svježeg sira ili mascarponea – nakon odmrzavanja gube prozračnost, postaju vodeni i mazivi, pa nisu pogodni za kolače ni deserte
  • mlijeko – može se iznimno zamrznuti, ali se nakon odmrzavanja razdvaja. Miješanje malo pomaže, ali ukus postaje lošiji
  • S druge strane, tvrdi sirevi poput cheddara ili parmezana mogu se zamrzavati, ali su nakon odmrzavanja najbolji u toplim jelima.

Povrće i voće koje ne treba zamrzavati

Mnogo povrća može se zamrzavati nakon blanširanja. Problem nastaje kod namirnica s visokim udjelom vode ili vrlo nježnom strukturom. Nakon odmrzavanja postaju mekane, kašaste i neprivlačne.

Izbjegavajte zamrzavanje sljedećeg povrća:

  • zelena salata, krastavac, rotkvica – sadrže mnogo vode i pretvaraju se u kašu
  • luk i bijeli luk sirovi – gube aromu, postaju mekani, a miris poprima gorčinu
  • paradajz – kora puca, a unutrašnjost postaje vodenasta. Može se zamrzavati samo kao pasirani paradajz ili sos

Voće koje loše podnosi zamrzavanje:

  • lubenica, dinja, citrusi – nakon odmrzavanja pretvaraju se u bezobličnu kašu bez hrskavosti
  • grožđe bez kožice – puca, a šećer kristalizira iznutra
  • banane u kori – tamne i gube ukus. Mogu se zamrzavati samo oguljene, za smoothie
  • Izuzetak su bobičasto voće (maline, borovnice, jagode), koje odlično podnosi zamrzavanje zbog čvršće strukture.

Meso – nije sve pogodno za ponovno zamrzavanje

Sirovo meso se može bezbrižno zamrzavati ako se poštuju higijenski uslovi. Problem nastaje kod mesa koje je već jednom odmrznuto ili kod gotovih jela od mesa.

Ne zamrzavajte ponovo meso koje je:

  • već jednom odmrznuto na sobnoj temperaturi
  • stajalo u frižideru duže od 24 sata nakon odmrzavanja
  • bilo kuhano ili pečeno i dugo ostavljeno vani
  • Nakon odmrzavanja bakterije se brzo razmnožavaju. Ponovno zamrzavanje to ne sprječava, pa takvo meso može biti opasno po zdravlje.
  • Gotova jela od mesa, poput gulaša ili šnicle, mogu se zamrzavati samo odmah nakon pripreme. Jela koja su više puta podgrijavana ne bi smjela ponovo završiti u zamrzivaču.

Jela sa jajima – visoko osjetljiva na zamrzavanje

Jaja spadaju u namirnice vrlo osjetljive na ekstremne temperature.

  • Sirova jaja u ljusci – voda u njima se širi pri zamrzavanju i ljuska puca, stvarajući mikropukotine kroz koje mogu prodrijeti bakterije
  • kuhana jaja (na tvrdo) – bjelance postaje gumeno i tvrdo
  • omleti, kajgana, paštete od jaja – gube strukturu, mrve se i postaju bezukusni

Ako morate zamrznuti jaja, razbijte ih, umutite i tek onda zamrznite. U tom obliku su kasnije dobra za palačinke ili kolače.

Može li se zamrzavati kolač?

Kolači se različito ponašaju u zamrzivaču, zavisno od sastava. Dobro podnose zamrzavanje biskviti, dizana tijesta i prhka tijesta – ne mijenjaju značajno strukturu ni ukus.

Međutim, neke vrste treba izbjegavati:

  • kolači s kremom od vrhnja, mascarponea ili pudinga – krema se razdvaja i postaje vodena
  • puslice i kolači od bjelanaca – upijaju vlagu, gube hrskavost i mrve se
  • hladni cheesecake – želatina i sir mijenjaju teksturu

Ako planirate zamrznuti kolač, učinite to bez kreme, a ukras dodajte tek nakon odmrzavanja.

Zaključak

Zamrzavanje je odlična metoda za čuvanje većine namirnica i gotovih jela. Ali nije čarobno rješenje za sve višak iz frižidera. Pametno upravljanje zalihama hrane omogućava da se namirnice iskoriste svježe, na vrijeme, a da u zamrzivač stavite samo ono što će kasnije zaista biti ukusno, jestivo i bezbjedno za zdravlje.

Ne propustite