Zdravo posno jelo koje obara sa nogu: Ništa ljepše i laganije, a nije skupo

Praktična žena
Zdravo posno jelo koje obara sa nogu: Ništa ljepše i laganije, a nije skupo

Stručnjaci smatraju oslić najzdravijom ribom za srce. Ništa lakše i ljepše za jedno zdravo, posno jelo koje će vas oboriti s nogu.

Na našim tezgama ima veliki izbor morskih plodova i raznih vrsta ribe, uključujući i oslić. Od njega možete pripremiti ukusno i zdravo posno jelo koje će oduševiti sve u kući.

Stručnjaci ovu ribu smatraju jednom od najzdravijih za srce. Mnogi je vole zbog pristupačne cijene i jednostavne pripreme, a u odnosu na riječnu ribu oslić ima mnogo manje kostiju.


Sastojci (za 4 osobe)
600 g fileta oslića
40 g brašna
3 supene kašike maslinova ulja
600 g kuhanog krompira
200 g paprike babure
300 g kuhane blitve
200 ml bijelog vina
3 supene kašike sjeckanog peršunovog lista
1 čen bijelog luka
so, biber

Način pripreme

Filete oslića posolite i uvaljajte u brašno, pa ih stavite u podmazanu vatrostalnu posudu i pecite poklopljene u rerni.

Blitvu kratko propržite u tiganju na malo ulja, zatim dodajte krompir isjeckan na kocke. Dinstajte oko 5 minuta, posolite i pobiberite.

Izvadite pečene filete iz posude, pa u istu vatrostalnu činiju poređajte pečeni krompir s blitvom, papriku baburu isječenu na kolutove i sjeckani peršun. Preko svega položite filete i prelijte vinom. Vratite u rernu i pecite još oko 15 minuta, piše Krstarica.


Napomena

Blitva je najbolja dok je još mlada — kada su joj listovi nježni i tanki, svjetlozelene boje, dugi oko desetak centimetara. Peteljke moraju biti sočne i neoštećene. Neoprane listove čuvajte u frižideru u plastičnoj vrećici nekoliko dana. Ako su listovi preveliki, blitvu možete blanširati i zamrznuti do upotrebe, pa kasnije pripremiti neko ukusno, zdravo posno jelo.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Ne propustite