Tajni sastojak za zimska jela: Kako da obogatite svoj gulaš

Kiosk
Tajni sastojak za zimska jela: Kako da obogatite svoj gulaš

Zima je idealno vrijeme za pripremu utješnih, bogatih jela od toplih pita do omiljenih pasta i gustih variva, piše Radio Sarajevo.

No, ako vam nedostaje dubine okusa u zimskim receptima, irska kuharica i autorica Clodagh McKenna otkrila je tajni sastojak koji, kako kaže, može transformisati gotovo svako jelo. U gostovanju u emisiji This Morning na ITV-u, dok je pripremala gulaš, Clodagh je otkrila da u variva i rado dodaje, tamnu čokoladu.

McKenna je objasnila da ovaj neobični dodatak daje jelu dimljenu notu i baršunastu teksturu, čineći okus znatno bogatijim. U videu koji je podijelila na TikToku poručila je: "Ako ikada kuhate goveđi gulaš, bolonjez ili ragu, dodajte tamnu čokoladu". Video je pregledan više od pola miliona puta i izazvao je burne reakcije, s više od 11.000 lajkova i brojnim komentarima.

Korisinici društvenih mreža bili su podijeljeni dok su neki pohvalili savjet, drugi su ga odbacili. Jedan korisnik napisao je da bi tamna čokolada bolje odgovarala čiliju nego klasičnim varivima, dok je drugi predložio espresso kao alternativu za postizanje zemljanog okusa. Mnogi su, ipak, potvrdili da ovaj trik već godinama koriste u svojim jelima, uključujući čili, lazanje i razna variva.

Clodaghin recept za francuski gulaš uključuje 50 grama tamne čokolade, koju dodaje pred kraj kuhanja. Osim toga, recept obiluje klasičnim sastojcima poput crnog vina, pancete, gljiva i začinskog bilja, a jelo se lagano peče u rerni tri do četiri sata, čime se postiže bogata aroma i savršeno mekana tekstura mesa.

Ovaj neobični dodatak, prema riječima mnogih kuhara, jednostavan je način da se poveća kompleksnost okusa bez pretjeranog eksperimentisanja. Za one koji žele probati nešto novo ove zime, Clodaghin trik s tamnom čokoladom mogao bi postati novi favorit u kuhinji.

Ne propustite