Rođendan Marlene Dietrich, jedne od najvećih svih vremena

Rođendan Marlene Dietrich, jedne od najvećih svih vremena
Filmsku karijeru je počela dvadesetih godina prošlog vijeka, da bi za deset godina postala jedna od najcjenjenijih i najtraženijih glumica

Marie Magdalene "Marlene" Dietrich (1901-1992) je filmsku karijeru počela dvadesetih godina prošlog vijeka, da bi za deset godina postala jedna od najcjenjenijih i najtraženijih glumica, kao i najplaćenija kabaretska igračica na svijetu.

marlene2
 
Ostvarila je zapažene uloge u filmovima Plavi anđeo, Žena za kojom se čezne, Šangaj ekspres, Đavo je žena i Plava venera, kao i u filmu Maroko za koji je bila nominovana za Oscara za najbolju glavnu glumicu.

marlene4

Marlen je bila veoma intrigantna žena. Za nju se vezuju ljubavne afere sa Čarlijem Čaplinom, Kirkom Daglasom, Frankom Sinatrom, Ernestom Hemingvejem, Garijem Kuperom, Džonom Vejnom, Remarkom i Hamfrijem Bogartom. Deklarisala se kao biseksualka i privlačila ogromnu pažnju noseći muško odijelo. Vjeruje se da je bila u vezi sa Edit Pjaf i Gretom Garbo.
 
Ditrihova je prva Njemica koja je uspjela da postane zvijezda u Holivudu i doživela svjetsku slavu. Američki filmski institut je proglasio za jednu od najvećih filmskih zvijezda svih vremena.

marlene3

Ne propustite