Kako da grah ne nadima? Dodajte 1 začin tokom kuhanja i riješit ćete problem gasova i nadutosti

Kuharica
Kako da grah ne nadima? Dodajte 1 začin tokom kuhanja i riješit ćete problem gasova i nadutosti

Pasulj je ukusan, hranljiv i često na meniju – ali mnogima stvara neprijatnosti u stomaku. Nadutost, gasovi i osjećaj težine nisu rijetkost, ali postoji jednostavan trik koji to može spriječiti.

Pasulj bez nadimanja: trik sa jednim začinom

Dodavanjem samo jednog začina tokom kuvanja, možete značajno smanjiti stvaranje gasova i olakšati varenje. Ovaj sastojak neutrališe spojeve koji izazivaju nadimanje, a pritom ne mijenja ukus jela.

Isprobajte sljedeći put kada kuvate pasulj – stomak će vam biti zahvalan.

Ako ste na dijeti, slobodno se opustite uz jelo od pasulja s obzirom na vrlo malo kalorija i masti kojima obiluje, a istovremeno snabdijeva tijelo magnezijumom i gvožđem. Energije vam nakon jela od pasulja neće nedostajati, a tijelu će pružiti i pravu antioksidativnu zaštitu.

Mnogi će zastati prije pripreme pasulja znajući da nadima i uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja gasova u tijelu. Ali, i za to postoji nekoliko trikova.

Mnogima je dobro poznato da će pasulj manje nadimati ukoliko prije kuvanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, pasulj je dobro namočiti i dan ranije, pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Lovor, kim ili đumbir: začini koji spašavaju stomak

Osim namakanja u vodi, kako pasulj ne bi nadimao, prilikom kuvanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprječavaju kasniji nastanak gasova u tijelu.

Činjenica je i da slabo kuvan pasulj izaziva više gasova. Želite li to spriječiti, pasulj obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuvajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i namakanjem pasulj gubi šećere koji između ostalog utiču na nadimanje, odnosno kasniju nadutost stomaka.

Naime, kada taj šećer dođe u debelo crijevo, bakterija koja je zadužena za njegovu razgradnju proizvodi neprijatan miris gasa koji će morati da napusti tijelo. Iskusni kuvari savjetuju da je pasulj dobro kuvan tek nakon što tri puta provri.

Ako ste se pitali kako da pasulj ne nadima, rješenje je jednostavno i dostupno svima: pravilna priprema, duže kuvanje i dodatak začina poput kima, lovora ili đumbira mogu značajno smanjiti neprijatnosti. Uz ove trikove, pasulj ostaje ukusan, zdrav i lakši za varenje.

Ne propustite