Da li cijeli život pogrešno kuhate smrznuti grašak? Evo kako treba, daleko je ukusniji ovako

Kiosk
Da li cijeli život pogrešno kuhate smrznuti grašak? Evo kako treba, daleko je ukusniji ovako

Koliko puta ste pomislili da je smrznuti grašak najjednostavnije jelo za pripremu? Otvoriš kesicu, ubaciš ga u kipuću vodu – i na kraju dobiješ bezukusnu kašu.

A zapravo, priprema smrznutog graška ne zahtijeva ni mnogo vremena, ni posebne sastojke. Dovoljno je da promijeniš samo jedan mali detalj u načinu kuhanja – i svaki put će ispasti sladak, pun ukusa i savršeno mekan. Zvuči lako? I jeste. Ali većina nas tu pravi istu grešku.

Smrznuti grašak godinama kuhamo pogrešno, a potrebno je manje od deset minuta da ga spremimo tako da zadrži svoj pravi okus i postane pravo malo kulinarsko iznenađenje. Postupak je zapravo vrlo jednostavan.

Najčešće grašak samo prospemo iz vrećice direktno u kipuću vodu. Rezultat? Mekan, kašast i bezukusan grašak zbog kojeg se pokajemo što smo ga uopšte pravili. Ipak, postoji jednostavan i brz način da dobijete najukusniji smrznuti grašak – i kad ga jednom probate, nikad se više nećete vratiti starom načinu.

1. Nikada nemojte da dozvolite da vam povrće proključa, piše Stvarukusa.

2. Dodajte malo šećera u grašak ili kukuruz. Poboljšaće prirodnu slatkoću ovog povrća.

3. Nemojte dodavati so pre serviranja, jer može da dovede do dehidriranja povrća.

Savjet za najbolji grašak po koracima:

1. Prvo ispraznite vreću smrznutog graška u šerpu.

2. Na vrh dodajte šest kašika putera, bijeli luk i malko šećera.

3. Dinstajte na srednjoj vatri dok se puter ne otopi i grašak ne skuha.

4. Posolite i pobiberite, pa servirajte.

Ne propustite