Prirodno i jeftino: dva trika za zdrav želudac bez lekova!
Godinama je soda bikarbona bila brz spas za želudac, ali lekari upozoravaju – njen efekat je kratkotrajan i privremen. Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić objašnjava:
„Soda bikarbona neutralizuje kiselinu na pola sata i gotovo. Ne rešava problem, samo ga maskira.“
Nutricionistkinja Milka Raičević savetuje da se želudac štiti pravilnom ishranom, naročito unosom vlakana i pažljivom pripremom povrća:
Vlakna čuvaju želudac i jačaju njegovu prirodnu odbranu od nadražaja.
Luk: staviti presečen u vodu, pustiti da izvetri sumporasti miris pre kuvanja, ili koristiti sremuš koji ne iritira stomak.
Sirovi kupus i šargarepa su jeftine i zdrave namirnice koje treba jesti sveže, ne skuvane u supi, kako bi sačuvale hranljive sastojke.
Prof. Perišić dodaje da se luk tradicionalno koristi zbog kvercetina i nutritivnih svojstava:
„Luk je Božja namirnica. Moja majka ga je na pola presela i dodavala u supu, znao je koliko je zdrav.“
Zaključak: soda bikarbona možda pruža privremeno olakšanje, ali pravi spas za želudac dolazi iz dve jednostavne, jeftine namirnice i pravilnih navika u ishrani.