Ovaj tajni sastojak Turci stavljaju u smjesu za prženice: Sočnije su, mekše i vazdušastije
Prženice su mnogo više od običnog doručka, one su ritual. Tople i jednostavne, slatke ili slane, svaka verzija nosi svoju priču i dozu nostalgije. Nekada su bile način da se iskoristi hljeb od jučer, danas su omiljeni comfort food koji spaja generacije i vraća osjećaj domaće topline, piše Radio Sarajevo.
I dok kod nas prženice prave na klasičan način, u turskoj kuhinji postoji poseban sastojak koji ih čini još mekšim, prozračnoj i aromatičnijim, jogurt.
Osnovni recept: hljeb, jaja, mlijeko i malo soli.
Turska verzija dodaje kašiku ili dvije jogurta u smjesu. Jogurt pomaže da se hljeb ravnomjerno natopi i da prženice ostanu sočne čak i nakon pečenja, a blaga kiselkasta nota savršeno se slaže sa slanim dodacima poput sira, ali i sa slatkim, medom, džemom ili voćem.
Detaljna priprema:
- Umutite jaja sa malo mlijeka i kašikom-dvije jogurta.
Dodajte prstohvat soli i po želji začine, biber, origano ili sitno sjeckani peršun.
Hljeb umočite u smjesu i pecite na umjerenoj vatri dok ne porumeni sa obje strane.
Rezultat? Spolja hrskave, a iznutra mekane i penaste prženice koje će vas osvojiti već pri prvom zalogaju.
Ovaj mali trik iz Turske pravi veliku razliku i čini da vaš doručak bude poseban i jednostavan, i aromatičan, i nostalgičan.