Bijeli Egipat-torta
Tortom dominiraju lješnjaci i burbon vanilija, i jako je ukusna.
SASTOJCI:
3 bjelanjka
4 žlice prženih, krupno mljevenih lješnjaka
4 žlice šećera
1 žlica brašna
Fil 1:
0,7dcl mlijeka
10 žlica šećera
2 burbon vanilina šećera
9 žumanjaca
8 žlica gustina
80 gr. margarina
200 gr. bijele milka čokolade
1,5 dcl vrhnja za šlag
Fil 2:
3,5dcl vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
50 gr. dukatele (sirnog namaza)
potrebno još
100 gr. prženih krupno sjeckanih lješnjaka
PRIPREMA:
Za biskvit:
kalup promjera 24 cm, obložiti alu folijom i sipati smjesu.
napraviti tri ovakva biskvita(znači sve skupa vam treba 9 bjelanjaka)
Za prvi fil:
Zakuhati 0,5l. mlijeka sa šećerom. U preostalih 0,2l. umutiti gustin, vaniliju i žumanjke. Kad mlijeko prokuha sipati smjesu i mješati, paziti da ne zagori. Kad se zgusne, dodati izlomljenu čokoladu, promješati i skinuti s vatre i ohladiti. U hladno dodati margarin i izrađeno vrhnje za šlag
Za drugi fil:
Vrhnje izraditi, dodati šećer i dukatelu. Prvu koru staviti na tacnu, mazati sa trećinom prve kreme, pa sa trećinom druge kreme, posuti sa poprženim lješnjacima. Postupak ponoviti još dva puta.
Dekoracija:
Samu čokoladu istopite u mikrovalnoj. Istopljenu čoksu tanko razvucite po pek papiru i stavite u hladnjak da se malo stegne. izvaditi dok nije skroz tvrda i nožem oblikovati željeni oblik, vratiti da se do kraja stegne, i lagano poslije čokoladu odvojiti od papira i ukrašavati s njom.
Izvor:coolinarika.com