Mekano i svježe tijesto danima? Samo dodajte ova 2 zaboravljena sastojka

Kiosk
Mekano i svježe tijesto danima? Samo dodajte ova 2 zaboravljena sastojka

Kiflice, pereci, štapići i drugi proizvodi od kvasnog tijesta često se stvrdnu već narednog dana, posebno ako ih ostavite nepokrivene nakon pečenja.

Međutim, profesionalni pekari znaju trik kako da tijesto ostane mekano i svježe čak i nekoliko dana.

Tajna je jednostavna: prije nego što počnete da mijesite, u brašno dodajte:

1 punu kašiku kukuruznog skroba (gustina)
1 ravnu kašičicu griza
Skrob čini tijesto lakšim, prozračnijim i mekšim, dok griz upija višak vlage i sprječava da tijesto bude gnjecavo.

Još jedan ključni faktor za mekano, vazdušasto tijesto je strpljenje – dozvolite tijestu da lijepo naraste i odmori se. Kada se proces pravilno sprovede, dobijate tijesto mekano kao oblak.

Kako napraviti savršeno tijesto:
Sastojci:

500 g brašna (tip 400 ili 500)
300 ml mlake vode (ili mlijeka za bogatiji ukus)
1 kesica suvog kvasca (7 g)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašike ulja (maslinovo ili suncokretovo)
Priprema:

U posudi pomiješajte mlaku vodu, šećer i kvasac, i ostavite 10 minuta dok se ne zapjeni.
U većoj posudi prosijte brašno, dodajte so, kukuruzni skrob i griz. Napravite udubljenje u sredini i sipajte aktivirani kvasac i ulje.
Mijesite tijesto rukama ili mikserom 8–10 minuta dok ne postane mekano i blago ljepljivo.
Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena da se udvostruči.
Nakon što naraste, nežno premijesite i oblikujte po želji. Ostavite još 15–20 minuta da odmori.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 25 minuta dok ne porumeni.
Savjeti za savršeno tijesto:

Strpljenje je ključno – ne preskačite vrijeme dizanja tijesta
Malo mlijeka ili pavlake dodatno omekšava tijesto
Tijesto treba biti blago ljepljivo, izbjegavajte dodavanje previše brašna
Nakon pečenja, prekrijte pecivo čistom krpom da ostane svježe i mekano narednih dana

Ne propustite