Za kuhanje krompira nisu dovoljni samo voda i so: Idealan okus daje ovaj tajni sastojak!
Krompir je nezaobilazan sastojak u svakoj kuhinji. Hranjiv je, zasitan, svestran i omiljen među odraslima i djecom.
Koja je tajna dobrog kuhanja krompira?
Sirće – bilo da je riječ o bijelom ili vinskom – gotovo uvijek imamo u kući. Osim što je korisno za čišćenje i u kozmetici, ima i neočekivanu ulogu u pripremi krompira. Bijeli krompir, bogatiji skrobom i brašnastije teksture, savršen je za pire. S druge strane, čvršći (voštani) krompir je bolji za prženje ili pečenje.
Trik je jednostavan: kuhajte krompir oko 30 minuta, a nakon 15 minuta kuhanja dodajte malo soli i kašičicu sirćeta.
Sirće pomaže da se na površini krompira stvori tanka korica, koja mu pomaže da zadrži oblik prilikom kuhanja. Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, ali nemojte pretjerivati – dovoljna je jedna kašičica na 4–5 krompira, kako ne biste dobili gorak ukus. Također, zahvaljujući kiselosti sirćeta, pektin u krompiru ostaje stabilan i ne raspada se.
Dodatni savjet:
Umjesto sirćeta, možete koristiti i limunov sok. Ova metoda dodatno pojačava ukus krompira, a kombinacija krompira i limuna se pokazala kao veoma ukusna i vrijedna isprobavanja.